(Archieffoto: Emile van Aelst).

Leiden Marathon prikt nieuwe datum: 'Ouderwetse marathon mogelijk als vaccinaties werk doen'

De Leiden Marathon heeft een datum geprikt voor het hardloopevenement: 10 oktober 2021 moet de dag zijn dat er ‘een redelijk ouderwetse’ marathon kan worden gehouden. Dan moeten de vaccins wel eerst hun werk doen, zegt organisator Tjeerd Scheffer. Daarnaast is het doorgaan van de komende editie financieel gezien van groot belang voor de organisatie. “Anders zou het zo kunnen zijn dat er nooit meer een Leiden Marathon is.”

“Is dat een stip op de horizon of niet? Wij zijn helemaal blij”, jubelt de organisatie. De marathon vindt normaal gesproken in mei plaats, maar dat kon vorig jaar niet vanwege de coronamaatregelen. Ook een datum die in het najaar 2020 werd geprikt, bleek te optimistisch. Net als mei dit jaar.

De dertigste editie moet nu komend najaar plaatsvinden en dan met de gebruikelijke dertien- à veertienduizend hardlopers. De wandelmarathon, normaal gesproken de zaterdag voor de marathon, was gepland voor 8 mei, maar daar is nog geen nieuwe datum voor. “We hebben van de autoriteiten nog geen nieuwe datum toegewezen gekregen. Daarom kunnen we hooguit zeggen dat die op 18 september wordt gehouden, maar zeker is dat nog niet”, schrijft Leiden Marathon op Facebook.

Jasje uit
“We praten nog steeds alleen maar over een datum”, vertelt Scheffer aan mediapartner Omroep West. “De situatie kan straks zodanig zijn dat we geen vergunning krijgen, een paar weken van te voren. Dat valt of staat met het aantal besmettingen. In coronatijd durven we niks meer hardop te roepen.” Toch wil Scheffer vooral positief zijn: “we gaan er echt vanuit dat het tegen die tijd dankzij de vaccinaties weer kan.”

“Als we dit jaar geen marathon houden, is de kans groot dat we het niet meer gaan redden”, zegt Scheffer. Die oproep is niet nieuw, maar nog wel urgent. “We hebben wel een jasje uitgedaan. Wij hebben een bureau waar drie mensen werken. Dat gaat ook gewoon door. We zijn volledig door onze reserves heen. We moeten een normale marathon draaien, dan kunnen we het redden.”

Coronaproof-draaiboek
“Maar,” zegt Scheffer hoopvol, “laten we eerlijk zijn: als we straks van de zomer allemaal gevaccineerd zijn, is de kans groot dat het mag.” Wel ligt er nog een coronaproof-draaiboek van vorig jaar in de la. “Daar kunnen we ook best wat mee, mocht dat nodig zijn. We willen best anderhalve meter afstand hanteren.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×