De speciale mal moet goed over het stembiljet worden gelegd zodat de openingen precies samenvallen met de rondjes. (Foto: Oogvereniging Nederland).

'Stemmen en stemgeheim zijn een mensenrecht, ook voor mensen met een beperking'

Zelf een rondje rood kleuren in het stemhokje. Voor de 42-jarige Peter Waalboer wordt het op woensdag 17 maart de eerste keer. “Ik heb al 24 jaar stemrecht. Omdat ik blind ben moest ik voorheen mijn ouders vragen het hokje van mijn keuze in te kleuren. Nu hoeft niemand te weten op wie ik stem.” Dankzij een nieuw hulpmiddel.

Mensen met een fysieke beperking mogen iemand meenemen of iemand van het stembureau om hulp vragen. De ouders van Peter Waalboer gingen tot nu toe altijd met hem mee het stemhokje in. “Ik deed altijd wel het stembiljet zelf in de stembus, maar ik wil ook graag echt zelf stemmen. Met dit nieuwe hulpmiddel kan dat. En voor mensen die niemand hebben die ze genoeg vertrouwen is het een uitkomst.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Peter Waalboer, voorzitter Platform Gehandicapten Leiden, over zelfstandig stemmen.

Het nieuwste hulpmiddel is een speciale mal die precies over het stembiljet heen past. De lijstnummers van de verschillende partijen staan erboven ook in braille en voor elk rondje is een uitsparing. Het is van belang dat de mal precies past en dat is nog niet zo simpel. “Voor elke verkiezing wordt er een nieuw stembiljet gemaakt dat wordt gedrukt door vier verschillende bedrijven en die doen het allemaal net even anders”, zegt Waalboer. “Je hebt dus voor elke verkiezing vier mallen nodig. En in Leiden hebben we nu ook nog het referendum.”

Dwarsbalkje
Naast de speciale mal, is er een soundbox beschikbaar in het stemhokje. Daarop kun je het hele stembiljet afluisteren. Op de mal is na elke vijf rondjes een dwarsbalkje gezet om het tellen makkelijker te maken. In Leiden kan er alleen op het Stadskantoor aan de Bargelaan gestemd worden met behulp van de mal. Dat kan alleen op 17 maart, maar dat ging niet vanzelf.

Het was zo’n beetje het eerste dat Peter Waalboer deed als kersverse voorzitter van het Platform Gehandicapten Leiden. “Een eerder verzoek om in Leiden een stemhokje met mal te plaatsen was afgewezen en toen heb ik op 4 januari een brief geschreven aan de gemeente. Met een kopie van het verdrag van de Verenigde Naties dat ook mensen met een beperking stemrecht hebben en recht op stemgeheim. Nederland heeft dat in 2016 ondertekend en daar heeft de gemeente Leiden zich door laten overtuigen.”

Gladgestreken
In principe mag iedereen gebruik maken van de mal. Wie niet in Leiden woont, maar wel daar zijn  stem wil uitbrengen, kan nog snel een kiezerspas aanvragen bij zijn eigen gemeente. Met een kiezerspas kun je in heel Nederland op elk stembureau terecht. “Je hoeft verder niks aan te kondigen of een afspraak te maken”, zegt Waalboer. “Gewoon bij het stembureau zeggen dat je graag de mal wilt gebruiken en dan legt een medewerker het stembiljet klaar. Het moet even gladgestreken worden zodat de mal er goed op past.”

Op elk stembureau zijn er loeps met een lampje beschikbaar voor iedereen die het stembiljet niet goed kan lezen. Voor meer informatie over stemmen met een visuele beperking, kun je terecht op de website van de Oogvereniging.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×