(Archieffoto: GroenLinks Voorschoten).

Geluidsschermen langs A4 komen er eindelijk, maar voor bewoners 'helpt het niet'

Na jaren getouwtrek, lijkt het erop dat de belofte van de Provincie Zuid-Holland eindelijk ingelost wordt. Langs de A4, ter hoogte van recreatiegebied Vlietland, komt een geluidsmuur van 3,5 kilometer. Een flexibele muur, want door de verwachtte uitbreiding van de snelweg en een gasleiding was een eenvoudige geluidswering niet mogelijk. Maar niet iedereen is erover te spreken. “Dit helpt niks”, zeggen bewoners van Voorschoten.

In 2009 beloofde de Provincie Zuid-Holland de geluidsschermen te plaatsen, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk meerdere partijen die een vinger in de pap hebben. Zo loopt er een gasleiding van de Gasunie langs de snelweg. Daarop kan geen geluidsscherm komen. Dichterbij de snelweg zou dus een ideale oplossing zijn, maar Rijkswaterstaat heeft plannen om de A4 op termijn te verbreden naar vijf rijstroken. Als de geluidswal verder van de snelweg komt te staan zal dat weer zorgen voor minder geluidsreductie.

Vogelplas
Er komt daarom een verplaatsbare geluidswal. In eerste instantie dicht langs de snelweg, maar wanneer Rijkswaterstaat de weg verbreedt, wordt die verplaatst. Op dat moment wordt de situatie ingewikkeld. De houten wand kan door de gasleiding namelijk niet even een paar meter naar achter gezet worden. De geluidswering moet daarom verder naar achter, maar dat betekent dat er minder geluid tegen gehouden wordt.

Om het nog complexer te maken past de verplaatsbare geluidswal niet op de gehele strook langs het recreatiegebied. Zo is het ter hoogte van de Vogelplas niet mogelijk om het geluidsscherm direct naast de snelweg te plaatsen en komt die er sowieso verder van af te staan. Waar precies en in welke vorm wordt nog onderzocht.

Decibel
Hoewel ze ‘blij’ zijn dat het scherm er eindelijk komt, denken veel bewoners van Voorschoten dat ze er niets van gaan merken. Dat zegt actiecomit√© ‘Stop Geluidsoverlast A4′, dat namens ruim zeshonderd huishoudens in Voorschoten spreekt. Zij ervaren veel geluidsoverlast van de A4. “Het is alsof er een stofzuiger door je huis gaat”, zegt Ruud Henkus namens de bewonersgroep. Ze pleiten voor een twee meter hogere geluidsmuur omdat de huidige in zijn ogen slechts zorgt voor een afname van een tot drie decibel. “Daar merk je niets van”, aldus Henkus.

Voor de Provincie is dat geen optie. Die wil kijken naar een creatieve oplossing voor het deel aan de kant van de Vogelplas. Daar wordt dan ook extra onderzoek naar gedaan. Wat Maurits de Haan, statenlid namens het CDA, betreft is het huidige voorstel het best haalbare. “De norm werd niet overschreden en daarom was het lastig om druk uit te oefenen op Rijkswaterstaat”, legt De Haan uit. Hij denkt bovendien dat de inwoners van Voorschoten wel degelijk wat gaan merken van de geluidswering. “Uit de rapporten blijkt dat het zo’n drie tot zes decibel zal schelen. Dat is wel fors.”

De verantwoordelijk wethouder van Voorschoten, Erika Spil (GroenLinks), bekijkt de komst van de geluidsschermen van de positieve kant. “Voor het vogelgebied geeft het meer rust”, zegt ze. Spil verwacht dat het voor de bewoners niet genoeg zal zijn, maar omdat het ‘een zaak van de provincie is’, kan ze er niks aan doen. “We wachten het aanvullende onderzoek af en kijken dan wat wijsheid is.”

Lager
Voor de inwoners van Stompwijk, die aan de andere kant van de A4 wonen, heeft de komst van de geluidsschermen alleen maar meer nadelen. “We lopen het risico dat het geluid versterkt wordt als de geluidsmuur aan een kant van de weg komt”, zegt Koos van Wissen. Hij woont in het buitengebied van Stompwijk in buurtschap het Paddemoes en spreekt namens de 25 woningen daar. “Bovendien, de Vogelplas is een open landschap. Het geluidsscherm gaat ten koste van ons uitzicht”, vertelt Van Wissen. Hij pleit dan ook om het scherm juist te verlagen. “Maak het lager! 1,5 meter aan beide kanten.”

Bal
Het laatste woord is voorlopig nog niet gezegd over de geluidsschermen. Toch wil de Provincie Zuid-Holland er vaart achter zetten. De aanleg van het eerste deel moet nog dit jaar van start gaan. Voor de andere delen moet nog wat gebeuren, waaronder aanvullend onderzoek. De Gasunie laat weten daarin graag mee te denken. “We zijn in goed overleg om tot een oplossing te komen”, aldus een woordvoerder.

Statenlid De Haan ziet de komst van de flexibele geluidsmuur als tweetrapsraket. Er is nu een oplossing voor de komende jaren en als Rijkswaterstaat een vijfde baan wil aanleggen verandert de situatie. “Misschien zorgt dat voor meer geluid waardoor zij genoodzaakt zijn om te zorgen voor wering. Dan ligt de bal bij hen”, aldus het CDA-statenlid.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×