Senior onderzoeker Rita Op 't Landt-Slof zoekt vrouwen tussen 18 en 30 jaar voor controlegroep eetstoornisonderzoek. (Foto: Gerry van Bakel).

Proefpersonen gezocht voor onderzoek relatie vitaminegebrek en eetstoornis

Vitaminepil erin, eetstoornis opgelost. Zo eenvoudig is het niet. Maar onderzoeker Rita Op ’t Landt-Slof hoopt wel een aanwijzing te vinden dat bepaalde vitamines mensen met een eetstoornis helpen meer open te staan voor een behandeling.

“Mensen met een eetstoornis zijn vaak rigide”, vertelt Op ’t Landt-Slof in haar kantoor bij GGZ Rivierduinen. “Bij eetstoornissen gaat het vaak om controle, mensen zien dat eten het enige is waar ze zelf helemaal controle over hebben.” Ongeveer twee tot vier procent van de vrouwelijke bevolking krijgt tijdens haar leven te maken met een eetstoornis en slechts de helft herstelt volledig. “Daar valt nog veel winst te behalen. Dit onderzoek naar de invloed van vitamines en mineralen op de hersenen kan wellicht een bijdrage leveren.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met senior onderzoeker Rita Op ’t landt-Slof van GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.

Op ’t Landt en haar collega’s zijn al meer dan een jaar bezig met dit onderzoek en vragen aan iedere client die bij GGZ Rivierduinen op de afdeling eetstoornissen Ursula binnenkomt om mee te doen. Maar er is ook een controlegroep nodig. “Het gaat om een heel diverse groep van cliënten en dus zoeken we ook een diverse controlegroep. We zijn daarom nu specifieke op zoek naar vrouwen tussen de 18 en de 30 jaar, met een vmbo- of mbo-opleiding en zonder eetstoornis.”

Tien euro
Het onderzoek is niet heel erg belastend voor mensen in de controlegroep, verklaart Op ’t Landt. “Er wordt wel bloed afgenomen om te kijken wat iemands vitaminestatus is. Dat is het meest invasief, zoals wij dat noemen. Verder moeten mensen online een vragenlijst invullen en hebben ze een afspraak bij GGZ Rivierduinen om een aantal taakjes op de computer te doen.” Maar daar staat ook iets tegenover. “Mensen krijgen een vergoeding van tien euro, plus een reiskostenvergoeding en je krijgt een overzicht van je eigen vitaminestatus.”

Het belang van het onderzoek is evident voor Op ’t Landt. “Eetstoornissen zijn heel erg ontwrichtend voor mensen. En ook voor hun omgeving. De bekendste is anorexia nervosa, dat zijn mensen die heel bang zijn om dik te worden terwijl ze ondergewicht hebben. Ze zijn heel erg met hun lijf en gewicht bezig zijn en willen zo min mogelijk eten. Dan heb je boulimia nervosa en dat zijn mensen met vaak wel een gezond gewicht die hele erge eetbuien hebben en dat daarna weer kwijt willen. En dan kiezen ze voor laxeermiddelen, gaan overgeven of extreem veel bewegen. Een derde groep is minder bekend, de eetbuistoornis, deze mensen hebben ook eetbuien, maar vertonen niet dat compensatiegedrag. En tot slot is er oneerbiedig gezegd nog een restgroep. Daar valt iedereen onder met eetstoornisklachten die niet echt tot een van de andere drie groepen kan worden gerekend.”

Patronen
Een sluitende behandeling is er nog niet voor eetstoornissen. Dat komt deels doordat er heel veel factoren meespelen. Maar Op ’t Landt hoopt met haar onderzoek duidelijkheid te krijgen over de rol van vitamines en mineralen op de hersenfuncties van mensen met een eetstoornis. Niet met het idee dat een vitaminepil de eetstoornis verhelpt. “We hopen dat mensen onder invloed van bepaalde vitamines vaker iets nieuws willen uitproberen. Mensen met een eetstoornis zitten vaak heel erg vast in bepaalde patronen. En die willen we graag doorbreken.”

Meedoen
Wie mee wil doen aan het onderzoek kan een mailtje sturen naar Rita Op ’t Landt-Slof via onderzoek@rivierduinen.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×