Een scholier op de Leidse testlocatie. (Foto: rob van Dullemen)

Besmettingen regio stijgen toch weer

De meevaller van afgelopen week in de coronacijfers lijkt van korte duur geweest. Dat geldt in elk geval voor Leiden en omgeving. In de stad werden van vrijdag tot zondag 100 nieuwe besmettingen gevonden. Dat was voor het laatst eind december het geval.

Vrijdagochtend kon Sleutelstad nog melden dat de opmars van het coronavirus stokte. Ondanks toenemend bezoek aan de teststraten was het aantal gevonden besmettingen al een week vrijwel gelijk gebleven. In de Leidse regio en, waar het virus zich toch al weken lang rustig hield, tekende zich zelfs een lichte daling af.

“Maar de gunstige trend is nog wel pril”, schreven we erbij. En dat was niets te veel gezegd. Landelijk werden zaterdag 5356 nieuwe coronagevallen geteld, de hoogste dagscore sinds 23 januari. En Leiden telde er 47, wat zelfs een record is voor 2021.

Trendomslag
Nu zeggen dagscores niet zo veel. En als je naar meerdaagse trends kijkt, is de situatie landelijk nog stabiel, met gemiddeld zo’n 4500 nieuwe gevallen per dag. Dit is volgens het RIVM én het kabinet ernstig genoeg om veel beperkende maatregelen te handhaven, maar een verslechtering is het niet.

In de Leidse regio is er wél een duidelijke omslag te zien. Twee weken geleden werden hier in één week 182 coronagevallen geteld, deze week waren het er 267. Dat is een toename met bijna vijftig procent. En in de tweede weekhelft lagen de cijfers nog hoger.

Het beeld dat het virus zich hier al wekenlang rustig houdt, lijkt dus achterhaald. Het virus is hier nu weer bijna even actief als elders. Dat geldt al helemaal voor de stad Leiden. Die zat de laatste drie dagen al op 94 procent van de landelijke besmettingsgraad. Twee weken terug was dat nog maar 48 procent.

Slaapfeestjes
De GGD Hollands Midden kon vanochtend nog geen verklaring geven voor het relatief hoge aantal besmettingen in de regio. Maar in het algemeen geldt: waar meer mensen elkaar ontmoeten en minder mensen zich strikt aan de regels houden, nemen de risico’s weer toe.

Nu vooral schooljeugd elkaar weer ontmoet, is dat één van de risico’s die het kabinet bewust neemt. Want anders dan een jaar geleden is intussen wel duidelijk dat kinderen van alle leeftijden besmet kunnen raken. Zelf krijgen ze bijna nooit ernstige klachten, maar ze kunnen wel een bron vormen van nieuwe virusuitbraken onder volwassenen: leraren, ouders en daarna ook grootouders.

Veelzeggend in dit verband is de waarschuwing die de Katwijkse wethouder Corien van Starkenburg afgelopen week op de lokale omroep gaf naar aanleiding van een oplopend aantal besmettingen bij schooljeugd. Die uitbraken waren niet zozeer op die scholen zelf ontstaan, maar op slaapfeestjes die ouders blijkbaar hadden toegelaten.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×