Bloeiende zwarte Els. (Foto: Arnold van Vliet).

Onderzoek LUMC: 'Meer pollen in de lucht, meer coronabesmettingen'

Uit onderzoek waar onder meer het LUMC aan meewerkte, blijkt dat een toename van pollen in de lucht verband houdt met meer coronabesmettingen. Het coronavirus profiteert mogelijk van een verzwakte afweer door pollenblootstelling. Dat is niet alleen het geval bij hooikoortspati├źnten, maar ook bij mensen die niet allergisch zijn.

Er was al bekend dat blootstelling aan pollen in het voorjaar het afweersysteem tegen virusinfecties in de luchtwegen vermindert. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het verkoudheidsvirus. Dit effect doet zich zowel voor bij mensen die allergisch zijn voor pollen als mensen die niet allergisch zijn. Tijdens de uitbraak van het coronavirus is het de onderzoekers opgevallen dat de versnelling in de toename van het aantal besmettingen pas begon op het moment dat de pollenconcentratie opliep. Onderzoekers vermoedden hierdoor dat ook het coronavirus zou kunnen profiteren van een verzwakt afweersysteem door pollenblootstelling.

Statistisch aangetoond
In Nederland was dit effect ook te zien, maar dit is na statistische testen afgezwakt. Er werden verschillende toetsen gebruikt om te onderzoeken of er een verband was tussen pollen en het coronavirus. Dat leverde een ingewikkelde analyse op omdat het gaat om een grote hoeveelheid informatie en heel veel verschillende factoren die de besmettingsgraad van het coronavirus bepalen. Omdat de data-inzameling voor het onderzoek stopte op 8 april, is een groot deel van de voorjaars-pollenpiek in Nederland niet meegenomen in de analyse. Daardoor kon het verband tussen pollen en het coronavirus niet duidelijk aangetoond worden in Nederland.

Na de korte vorstperiode liep de pollenconcentratie in Nederland vanaf 18 februari snel op. Op dinsdag 23 en woensdag 24 februari registreerde het LUMC een zeer hoge piek van rond de 1.400 pollen per kubieke meter lucht waarna de concentratie ook weer snel afnam. Of het verschijnen van de pollen in de lucht bijdroeg aan het weer stijgen van het aantal coronabesmettingen rond die tijd moet nog nader worden onderzocht.

Pollenweerbericht
In de komende week loopt de temperatuur weer op maar neemt ook de neerslagkans toe. Bij regen spoelen pollen uit de lucht. Naast aanhoudende bloei van de els komen in de loop van maart geleidelijk meerdere bomen tot bloei. Vooral pollenconcentraties van de berk, es en populier zullen daarbij tot relatief hoge concentraties op kunnen lopen. De uiteindelijke concentratie hangt af van een aantal factoren en is daarom moeilijk te voorspellen.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×