Sportinstructrice Anna Rasouli laat de Stevenshofse jeugd sporten.

Sportinstructrice Anna wil verveelde pubers wat te doen geven: ‘Biedt ze aan wat ze leuk vinden’

Kinderen en pubers hebben het zwaar door de corona-maatregelen: ze kunnen hun energie niet kwijt en vervelen zich. Op steeds meer plekken leidt dat tot overlast door pubers die rondhangen in de wijk. Dat merken ze ook in de Leidse buitenwijk de Stevenshof. Een Leidse sportinstructrice pakt het probleem nu op eigen initiatief aan.

“Mijn sportschool kan nog niet open, maar ik kan niet blijven stilzitten”, zegt Anna Rasouli terwijl de kinderen om haar heen springen van enthousiasme. In de Stevenshof is ze op een veldje bezig met een sport- en spelmiddag voor de jeugd tot 13 jaar. “Ik ben zelf vooral van het judo en de vechtsporten, maar er kan natuurlijk nog veel meer.”

De kinderen vermaken zich onder het toeziend oog van hun ouders prima met de spellen die Anna en haar team bedacht hebben. Verschillende kinderen zijn op de judomat te vinden, en de jongsten zijn in de weer met hoepels. Ze is blij dat deze middag een succes is, maar het liefst zou Anna ook sportactiviteiten voor pubers vanaf 14 jaar organiseren. “Want ze hebben niks te doen.”

‘Rottigheid komt bij verveling’
Wijkagent Willem van Egmond ziet de problemen in de wijk. “Er zijn al wat nare incidenten geweest in de Stevenhof”, weet hij. “Die jongeren hebben nu gewoon weinig structuur en weinig te doen en dan krijg je vanzelf de rottigheid. Ik ben heel blij dat ze dit allemaal organiseert.”

“Ik ben eigenlijk heel erg teleurgesteld dat er niet meer voor jongeren wordt georganiseerd”, legt Anna uit. “Want Leiden heeft een paar mooie bedrijven die de aanbesteding hebben gehaald en die eigenlijk hier actief moeten zijn. Maar ik zie ze niet.” Rasouli doelt op welzijnsorganisatie Incluzio, de Sportief Besteed Groep en Samen Ondernemend Leren (SOL).

Eigen plek
Voor de pubers heeft Anna ook al een plan. “Biedt ze aan wat ze leuk vinden. De ene groep wil voetballen en de andere wil kickboksen. En ze hebben een eigen plek nodig waar ze heen kunnen na schooltijd. Dat ze daar kunnen chillen en kletsen.” Voor steun hoopt ze op de gemeente Leiden, want in haar eentje kan ze die kar niet trekken. “We moeten dit echt samen doen. Er moeten subsidies vrijgemaakt worden voor de jongeren. Want als we dit niet nu aanpakken hebben we over paar jaar een probleem.”

 

Leiden Maatschappij Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×