Prinsessekade 5 na herstel. (Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken).

Subsidie voor het herstel historisch stadsbeeld uitgebreid

De Leidse gemeenteraad heeft besloten om de subsidie voor het terugbrengen van historische panden naar hun originele uiterlijk te verruimen. De subsidiebedragen zijn recent flink verhoogd. Ook kunnen eigenaren van historische bedrijfspuien op de begane grond voortaan gebruik maken van de regeling.

Sinds de invoer in 2009 werd er ruim 450 keer gebruik gemaakt van de subsidie die als doel heeft om de historische binnenstad aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Met het geld zijn vele panden, stoepen en winkelpuien teruggebracht in oude stijl, veelal met behoud van nog aanwezige oorspronkelijke onderdelen.

Leidse cultuurwethouder Yvonne van Delft is blij met de aanpassing. “Het opknappen van historische panden in oude stijl draagt echt bij aan een sfeervolle binnenstad. Met deze subsidie maken we samen met de pandeigenaren de stad steeds een beetje mooier”, aldus de wethouder.

Kleurherstel
Het subsidiebedrag voor kleurherstel van voorgevels wordt verdubbeld ten opzicht van de huidige regeling naar maximaal 4.000 euro. “Dit was nodig vanwege de gestegen kosten voor kleurhistorisch onderzoek en schilderwerk”, verklaart een woordvoerder van Erfgoed Leiden en Omstreken, dat toeziet op de inzet van de subsidie.

Ook de maximumbedragen voor winkelpuiherstel en monumentale stoepen zijn in de aangepaste regeling verhoogd.


De winkelpui aan de Prinsessekade 5 voor herstel. (Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken).

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×