Het ongeduld groeit, maar het virus is geduldig. (Foto: Rob van Dullemen).

Virus profiteert van ongeduld

Met een nieuwe piek in besmettingen heeft het coronavirus vrijdag de eerste verjaardag van de lockdown gevierd. Ook de stijging in ziekenhuisopnames liet deze week zien dat er nog te weinig Nederlanders gevaccineerd zijn om de teugels al te ver los te laten.

Landelijk werden vrijdag 6.068 nieuw gevonden besmettingen gemeld, de hoogste dagscore sinds half januari. De Leidse regio telde er 79, waarvan 54 in de stad Leiden. Beide aantallen zijn de hoogste sinds de jaarwisseling.

Drukke teststraten
Het is deze maand wel veel drukker geworden in de teststraten. In de GGD-regio Hollands Midden lieten zich de laatste dagen ruim 3.000 mensen per dag testen, het dubbele aantal van vorige maand. Die toename werd verwacht. Hij hangt samen met de gebruikelijke verkoudheids- en hooikoortsklachten in het voorjaar.

Daarnaast wordt nu meer schooljeugd getest. Gelukkig blijkt maar een klein deel van al die extra bezoekers corona. Het aantal gevonden besmettingen laat daardoor maar een lichte stijging zien. Landelijk is die toename deze week rond de tien procent.

Stijging in regio
In de Leidse regio lopen de besmettingen, na twee rustige maanden, harder op. Na twee weken met elk 21% toename koerst de regio deze week af op een stijging van 35%. Dat komt neer op een verdubbeling van het aantal besmettingen in drie weken tijd. Landelijk kwam er in drie weken maar iets meer dan dertig procent bij. Een ‘oase van virusrust’ is onze regio nu niet meer.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de Leidse regio bleef deze week nog laag. Leiden en Oegstgeest zagen elk één coronapatiënt opgenomen worden en telden ook elk één sterfgeval. De sterfte door corona is deze maand overal in het land flink gedaald; dat geldt ook voor plaatsen als Katwijk en Alphen die in februari en begin maart nog wekelijks meerdere coronadoden te betreuren hadden.

Intensive care
Hardnekkiger blijft het landelijk hoge aantal ziekenhuisopnames. Deze week kwam het gemiddelde aantal opnames voor het eerst sinds half januari weer boven de 200 per dag. De intensive care krijgt dagelijks meer dan 35 nieuwe coronapatiënten binnen. Met 576 bezette IC-bedden is het daar nu even druk als eind januari.

De gevreesde ‘tsunami’ van besmettingen en ziekenhuisopnames is tot nu toe uitgebleven. Ondanks de opkomst van de Britse virusvariant (die nu al voor 80% van alle besmettingen zorgt), is het dus gelukt om het aantal nieuwe besmettingen niet al te hard op te laten lopen. Maar van een daling, zoals die in veel andere Europese landen te zien is, is evenmin sprake.

R is 1,01
Het nieuwe r-getal van 1,01 dat het RIVM vrijdag bekendmaakte, laat zien dat Nederland in de pandemie nog steeds op een dun koord balanceert. Elke 100 besmette Nederlanders zorgen dus voor 101 nieuwe besmettingen bij anderen.

Dat r-getal lijkt geruststellend, want het wijst op een zeer lichte stijging. Alleen slaat het op de situatie van 25 februari, want het RIVM kan het besmettingstempo altijd alleen achteraf berekenen. Gezien de nieuwe piek in besmettingen en ziekenhuisopnames is de kans dus groot dat de komende week een hoger r-getal gemeld wordt.

Ongeduld
De komende maanden moet vaccinatie de kans op nieuwe besmettingen langzaam omlaag drukken. Maar de vaccinatie van de eerste anderhalf miljoen ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers heeft dus nog niet tot zo’n daling geleid. En dat kon wel eens komen door het groeiende ongeduld om toch weer meer mensen te ontmoeten.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×