Asiel-estafette 'Lopend Vuur' doet Leiden aan

Een oproep van een aantal samenwerkende organisaties aan de politieke partijen om werk te maken van een humaan asielbeleid. Dat is in het kort ‘Lopend Vuur’. Via een viertal routes werden de afgelopen dagen circa zeventig steden aangedaan en vanmiddag was ook Leiden aan de beurt.

Vanuit Noordwijk kwam het ‘Lopend Vuur’ letterlijk naar de Sleutelstad waar in het Ankerpark een manifestatie werd gehouden. Die begon met het overhandigen van het vuur aan de organisatoren van Lopend Vuur Leiden. Dat zijn GroenLinks Leiden fractievoorzitter Gebke van Gaal die zich met het actiecomit√© SOS Moria al langer bezig houdt met de vluchtelingenkinderen op de Griekse eilanden, en Nathalie Lecina van Studio Moio die met kinderen een kunstproject op heeft gezet rond de Lopend Vuur Leiden-manifestatie. “We hebben alle kinderen een gekke bek laten trekken toen ze op de foto gingen. En nu zie je niet welke kinderen Leids zijn en welke een vluchtelingenachtergrond hebben. Op deze manier werkt het verbindend.”

Chris de Waard ging naar het Ankerpark en maakte een radioreportage van de manifestatie.

De manifestatie, die ongeveer een uur duurde, begon met een toespraakje van locoburgemeester Paul Dirkse die vervolgens een gedicht voordroeg. Dat deed niet alleen Dirkse. Ook stadsdichter Marianne van Velzen las voor, net al een aantal kinderen. De vijf jaar geleden uit Syrie gevluchte Wadea Tomeh vertelde hoe het hem in Nederland vergaat. Tussendoor werd er muziek gespeeld. De bijeenkomst werd afgesloten met een kort gedicht dat werd voorgedragen door vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen uit Leiden.

Het Lopend Vuur vertrekt morgen naar Den Haag. Daar komen meerdere vuren samen om tijdens de laatste dagen van de Tweede Kamerverkiezingen aandacht te vragen voor de omstandigheden waarin veel vluchtelingen(kinderen) nog steeds verkeren. Want een jaar nadat burgemeester Lenferink als eerste burgemeester in Nederland aanbood op 25 vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden in Leiden op te vangen, is er nog niemand deze kant op gekomen. De landelijke overheid blokkeert dat nog steeds . “Maar het Leidse aanbod geldt nog steeds”, verzekerde locoburgemeester Paul Dirkse vanmiddag.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×