De stemtent voor kwetsbare mensen bij het Stedelijk Gymnasium. (Foto Robbert van Cleef).

Stembureaus open voor kwetsbare groepen: ‘Het komt me gewoon goed uit’

Sinds maandagochtend 07.30 uur zijn er stembureaus in de regio geopend, speciaal voor kwetsbaren en ouderen. “Maar we controleren niet bij de ingang of iemand kwetsbaar is”, zegt Menno Gelting, verantwoordelijk voor de verkiezingen in Leiden. “Dus iedereen mag gaan stemmen, maar we hopen dat vooral de wat kwetsbaardere mensen komen stemmen.”
De stembureaus zijn twee dagen eerder geopend voor mensen die extra vatbaar zijn voor het coronavirus. Denk hierbij aan ouderen of mensen met een longziekte. Het RIVM stelde een lijst op met mensen die tot de risicogroep behoren.

“We gaan er vooral vanuit dat de kiezers hun gezonde verstand zullen gebruiken”, zegt Gelting. “Dus dat als je niks mankeert, je gewoon woensdag komt.” Druk is het in ieder geval niet ’s ochtends in een stembureau aan de Fruinlaan in Leiden. Daar is een verwarmde tent neergezet omdat het stemmen door alle coronamaatregelen niet kan in het Stedelijk Gymnasium.

Stemmen in het Stedelijk Gymnasium kan niet vanwege de coronamaatregelen. Daarom is er voor de school een tent neergezet.

In de tent is een looproute gemaakt en ook zijn alle beschermende maatregelen getroffen die we inmiddels wel kennen. Daarnaast worden de spatschermen en stemhokjes ieder half uur schoongemaakt. “Ik vind het wel een bijzondere dag”, zegt Martin Vreeburg van het stembureau. “Ik ben voor het eerst voorzitter van een stembureau. Er waren extra mensen nodig om alle stembureaus te bemannen en daar heb ik gehoor aan gegeven.”

Oudere mensen
Vreeburg ziet voorlopig vooral oudere mensen in zijn stembureau, maar die komen zeker niet allemaal omdat ze kwetsbaar zijn. “Het kwam me gewoon goed uit omdat ik dinsdag en woensdag moet werken”, zegt een dame. Een stel waarvan de man moeilijk loopt vindt het goed geregeld allemaal. “Ik vind het heel attent dat ze hier een tent hebben gebouwd, anders hadden we naar de Petruskerk gemoeten.”
Niet alle stemlokalen zijn maandag en dinsdag al open. In heel Nederland gaat het de eerste twee dagen om 1600 locaties. Op woensdag 17 maart zijn er 9200 stembureaus open.

Advertentie

Leiden Maatschappij Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×