De Pfizer-vaccinatie van ouderen bij de GGD gaat gewoon door. (Foto: Rob van Dullemen)

Prikpauze Astra Zeneca heeft in Leidse regio weinig invloed

Alle prikafspraken voor het coronavaccin van AstraZeneca zijn voor de komende twee weken geschrapt. Dat gebeurt ‘uit voorzorg’, omdat in Scandinavië een paar mensen na deze prik een zeldzaam soort trombose kregen. In Europees verband wordt nu eerst uitgezocht of dit toeval geweest is, of toch door de vaccinatie kan komen.

In de Leidse regio heeft deze prikpauze maar beperkte invloed. Bij de GGD stonden niet veel afspraken voor het AstraZeneca-vaccin gepland en de huisartsen in Zuid-Holland zouden pas over twee weken de eerste doses krijgen.

Als het verband met trombose loos alarm blijkt, kan de GGD naar eigen zeggen de achterstand snel inhalen. Ook de huisartsen in Zuid-Holland kunnen dan zonder veel extra vertraging met hun prikcampagne van start. Want de aanvoer van vaccindoses gaat gewoon door.

289.000 afzeggingen
Landelijk heeft de prikpauze met het AstraZenecavaccin wel flinke invloed. Er stonden 289.000 afspraken gepland die vandaag gecanceld moesten worden. Maar het gros van deze afspraken betrof inwoners van Zeeland en Brabant. Daar begon kort geleden de grote prikcampagne van huisartsen, gericht op 65-minners. De huisartsen in Zuid-Holland zouden pas later van start gaan.

Ook de GGD’s moesten vanochtend al hun afspraken voor de prik van AstraZeneca afzeggen. Landelijk ging het om 43.000 afspraken. In de GGD-regio Hollands Midden waren het er tot 30 maart 1896, waarvan er 345 voor vandaag op de agenda stonden.

De GGD-prikken waren bestemd voor een laatste groep personeel uit de thuiszorg en gehandicaptenzorg. Deze mensen moeten nu twee weken wachten. “Zodra het sein weer op groen staat, kunnen we ze weer oproepen”, zegt woordvoerder Carin Boon. “Dan kunnen we de achterstand binnen een week alweer ingehaald hebben.”

Versnelling
De vaccinatie van 75-plussers door de GGD, met het Pfizer-vaccin, gaat intussen in veel grotere aantallen door. In de GGD-regio Hollands Midden staan tot 30 maart maar liefst 54.409 afspraken voor dit vaccin gepland. Dat is een flinke versnelling vergeleken met eerdere weken en bijna dertig keer zo veel als het aantal afspraken voor AstraZeneca.

Zowel voor de GGD als de huisartsen heeft de prikpauze in onze regio dus niet veel invloed. Wel wordt van het zorgpersoneel nu twee weken extra geduld gevraagd. “We kunnen die groep nu niet als vervanging het Pfizervaccin aanbieden”, zegt Carin Boon. “Want alle doses daarvan zijn al geboekt voor 75-plussers.”

Zeldzaam
Vorige week was er voor het eerst internationale aandacht voor gevallen van trombose bij mensen die de prik van AstraZeneca hadden gekregen. Toen bleek dat zulke klachten net zo veel of zelfs nog vaker voorkwamen bij mensen die niet gevaccineerd zijn, besloot Nederland donderdag om de inzet van dit vaccin niet te onderbreken.

Maar afgelopen weekend werden er nieuwe meldingen bekend die om nadere studie vragen. In Scandinavië hebben zes mensen na vaccinatie een zeldzamer en gevaarlijker soort trombose gekregen. In andere landen zijn zulke complicaties nog niet gemeld en mogelijk blijkt straks dat die zes meldingen (op een paar miljoen prikken) niks te maken hebben met een verhoogd risico.

Janssen, Spoetnik
Maar als het vaccin van AstraZeneca toch riskanter blijkt, is een stop op het gebruik van dit vaccin wel degelijk denkbaar. In dat geval zal Nederland voor de zoveelste keer zijn vaccinatieplannen moeten aanpassen. Meer Pfizer (waar de productie nu opgevoerd wordt), meer Moderna en zo snel mogelijk ook de inzet van andere vaccins.

Het Leidse vaccin van Janssen komt vanaf half april beschikbaar, omdat er maar één prik van nodig is, kan dat al snel een flinke bijdrage leveren. En wellicht zorgt het Russische Spoetnik-vaccin alsnog voor een verrassing. Ondanks kritische opmerkingen van sommige regeringen is de Europese Medicijnen Autoriteit tien dagen geleden begonnen met de beoordeling van dit vaccin.

Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette vaccinatie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×