Dorien Verbree (VVD) in debat tegen Senna Maatoug (GL) door: Adil Lachhab
Senna Maatoug (GroenLinks) en Dorien Verbree (VVD) in de studio van Sleutelstad. (Foto: Adil Lachhab).

Een gebroederlijk debat tussen politieke tegenpolen: GL tegen VVD

Nog net voordat iedereen naar de stembus gaat voor de Tweede Kamerverkiezingen was er in Politiek071 nog een debat tussen aspirant-volksvertegenwoordigers uit de Leidse regio. Deze week zijn dat: Senna Maatoug (GroenLinks) en Dorien Verbree (VVD).

Even voorstellen
Senna Maatoug (32) staat op de vijfde plek van de verkiezingslijst van GroenLinks. Deze geboren en getogen Leidse geeft les op de Universiteit Leiden en is werkzaam bij de overheid als beleidseconoom. Ze woont nog steeds in Leiden Zuidwest en ze wordt gepresenteerd door de commissie als talentvolle nieuwkomer. Ze zet zich in voor een groene en solide economie met het oog op het individu. Haar stelling: ‘Den Haag kan meer eerlijke politiek gebruiken.’

Haar tegenstander is Dorien Verbree (31) en ze is voor haar studie filosofie en econometrie neergestreken in Leiden en zó verliefd geworden dat ze is gebleven. Ze zat bij de jongerenclub van de VVD en schopte het uiteindelijk tot voorzitter. Sinds 2014 vertegenwoordigt ze de partij in de Leidse gemeenteraad als raadslid, en de laatste drie jaar deed ze dit als fractievoorzitter. Deze institutioneel belegger voor pensioenfondsen heeft werkelijk een hekel aan vrouwenquota en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Het is daarom geen verrassing dat de nummer 42 van de VVD de strijd aangaat tegen haar opponent met de stelling: ‘Er moet geen vrouwenquotum komen in het zakenleven.’

Gratis kinderopvang
Net als iedere week brengt onze eigen redactie ook een stelling in voor de kandidaten. Deze week trappen we af met: ‘de kinderopvang moet minimaal drie dagen gratis zijn voor alle ouders.’ GroenLinks is het daar mee eens en vindt zelfs dat de kinderopvang voor vier dagen gratis moet zijn voor ouders. Maatoug: “Wij hebben hier drie redenen voor: het is goed voor werkende ouders, het is namelijk ontzettend duur. Twee, we denken dat het goed is voor de ontwikkeling van kinderen en tot slot denken we dat het heel fijn is voor kinderen om al van jongs af aan met elkaar in contact te komen want zo leren ze elkaar kennen en dat is heel goed voor de samenleving.”

De VVD is het niet eens met de stelling omdat ze vinden dat de kinderopvang niet gratis hoeft te worden, maar goedkoper. De zwangere Verbree: “Als je nu aan het werk bent, dan zijn er heel veel mensen die meer uren zouden willen werken. Maar als ze dat zouden doen en ze kijken naar de kinderopvang, dan gaan ze er financieel niet op vooruit.” Ze benadrukt dat haar partij een partij is die vindt dat ‘werk moet lonen’, dus ook voor mensen die kinderen hebben. “Het voorstel om het gratis te maken voor iedereen gaat te ver. Dat kost uiteindelijk meer. Wat GroenLinks wil is dat mensen die niet werken hier ook gebruik van kunnen maken, terwijl het wordt betaald door belastingbetalers, en die werken dan weer.’’

Vrouwenquotum
Voordat de kandidaten overgaan op het volgende punt bestempelen ze elkaar eerst als heuse ‘powervrouwen’. Verbree: “Powervrouwen wil je op goede plekken hebben. Maar een quotum? Daar ben ik tegen!’’ Ze wijst erop dat ze een dergelijk beleid discriminerend vindt. “Als ik bepaalde kwaliteiten heb kan ik daardoor een baan krijgen. Maar als ik word gekozen omdat ik vrouw ben; dan is dat discriminerend. Ook al is dat op dat moment positief.’’ In Noorwegen is al eens een vrouwenquotum ingesteld en dat was volgens Verbree zonder succes. “Het heeft aantoonbaar niet gewerkt. Er komen inderdaad meer vrouwen aan de top maar op alle lagen daaronder hebben vrouwen het nog steeds heel moeilijk.’’

Over dit punt zegt Maatoug blij te zijn dat haar tegenstander het opbrengt. “Ik was vroeger tegen een quotum, precies om de redenen die Verbree noemt. Maar, wat we nu zien is dat het niet werkt. Het gaat niet vooruit.” Ze komt met een oplossing om dit probleem te verhelpen. “We zeggen: een raad van bestuur moet minstens zestig procent dezelfde mensen hebben. Die diversiteit is goed dus laten we het bedrijfsleven helpen door zo’n quotum in te voeren.” Ze refereert naar een uitspraak van oud-VVD-politica Neelie Smit Kroes die stelde dat het quotum echt nodig is om een cultuurdoorbraak te krijgen.

Verbree reageert op haar beurt weer over de mannencultuur binnen haar eigen partij. “Het moet echt van onderop komen. Vier jaar geleden werden we de VVD de grootste maar er werden toen amper vrouwen naar voren geschoven. Ze zouden er volgens de partij niet zijn. Toen zijn wij, VVD-vrouwen, zo boos geworden dat we vanuit onderop hebben laten zien dat ze er zijn. Zo werkt dat.”

Eerlijke politiek
De laatste stelling van Maatoug gaat vooral over de bestuurlijke geest van Den Haag. Maatoug: “Ik merkte de afgelopen periode zo’n behoefte aan het eerlijke verhaal. En dat eerlijke verhaal is dat Dorien en ik over heel veel dingen heel verschillend denken, dat we heel andere afwegingen maken over wat wenselijk is voor de samenleving. Maar dus ook dat je op sommige dingen elkaar wel kunt vinden.’’ Maatoug merkt dat burgers klaar zijn met ‘politiek met mooie zinnetjes.’

Verbree merkt op dat dat klopt en dat ze dat ook zo leuk vindt aan haar tegenstander. “Dat soort mensen wil je in de politiek hebben. Dat zijn mensen die echt wat willen bereiken voor Nederland.” Over verkiezingsbeloften is Verbree duidelijk: “Ik kreeg vandaag nog een mail van iemand die mij vroeg wat ik beloof voor de komende vier jaar. Ik reageerde dat ik hem niets ging beloven. Want laten we wel wezen, er komt straks gewoon een coalitie en dan moet je ook heel veel dingen met elkaar uitruilen. Ik ga mijn uiterste best doen om dat verkiezingsprogramma waar te maken, maar geen beloftes doen over de uitkomst.”

Maatoug durft wel een belofte te doen: “Mijn belofte is dat als ik straks de eer krijg om als volksvertegenwoordiger aan de slag te gaan, ik onwijs hard ga knokken en onwijs hard mijn best ga doen om de mooiste resultaten te bereiken.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×