(Archieffoto: Charlotte Povel).

Leids universitair docent schakelt politie in na intimidatie op huisadres

Docent migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden Nadia Bouras is bij haar woning geïntimideerd door de rechtse activistengroep ‘Vizier op Links’. Afgelopen zondag trof zij een sticker aan op haar deurpost met de tekst ‘Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier op Links’. Bouras laat op Twitter weten dat ze dit ‘niet normaal’ vindt en ze heeft inmiddels aangifte van intimidatie gedaan bij de politie.

Vizier op Links is een anonieme rechtse activistengroep die zichzelf inzet om ‘linkse netwerken, belangenverstrengelingen en subsidiestructuren in kaart te brengen met als doel de linkse hegemonie te ontmaskeren en te doorbreken’. De organisatie stelt dat er sprake is van ‘geïnstitutionaliseerd activisme’ en ‘onbewust links privilege’. De groep laat op Twitter weten dat hun stickers ludiek en vrij verkrijgbaar zijn en dat er al duizenden verstuurd zijn. Daardoor zou niet iedere individuele sticker hen aangerekend kunnen worden.

Twitterstorm
Bouras’ boodschap maakt veel los op sociale media, met name op Twitter. Zij ontving steunbetuigingen uit verschillende hoeken: van rector magnificus Hester Bijl tot PVV-leider Geert Wilders. Bijl belde Bouras persoonlijk om haar een hart onder de riem te steken.

Een woordvoerder van Universiteit Leiden liet weten dat ook de universiteit zondag meteen naar de politie is gestapt om melding te maken van dit voorval. “Het is afschuwelijk dat dit het gevolg is van het hebben van een mening,” aldus de woordvoerder. Bijl bevestigt dat de politie er werk van maakt en dat intimidatie niet getolereerd mag worden. “Wij beschermen en steunen onze wetenschappers en hun recht om voor hun mening uit te komen,” aldus Bijl. Bouras laat weten dat zij ontzettend blij is met alle steunbetuigingen.

Breder probleem
Naar aanleiding van de tweet van Bouras meldde ook Huub Bellemakers, kandidaat-raadslid voor GroenLinks in Nijmegen, een soortgelijk voorval. Twee weken geleden werd hij geconfronteerd met een zelfde intimiderende sticker op zijn voordeur. Omdat hij de actiegroep niet in de schijnwerpers wilde zetten, besloot hij om het te negeren. Zodra duidelijk was dat hij niet de enige is en dat dit een wijder verspreid probleem betreft, maakte hij zijn ervaring alsnog bekend op Twitter.

Eind februari haalde Bellemakers het landelijke nieuws nadat hij een Forum voor Democratie-rally in Nijmegen vergeleek met een nazibijeenkomst.

Tweede Kamer
SP-kamerleden Jasper van Dijk en Michiel van Nispen kondigden zondag aan kamervragen te gaan stellen aan minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66). Van Dijk noemt de acties van Vizier op Links intimiderend en laf en wil graag van de ministers horen hoe deze problemen moeten worden aangepakt en wat er gedaan kan worden om de mensen die geïntimideerd worden te beschermen.

Leiden Maatschappij Universiteit Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×