Jolijn Kouwenhoven is bestuurslid van Els Borst Netwerk Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

Els Borst Netwerk Leiden: 'We willen vrouwen inspireren politiek actief te worden'

De laatste verkiezingen laten een lichte verbetering zien als het gaat om het aantal gekozen vrouwen. Jolijn Kouwenhoven de Leidse tak van het Els Borst Netwerk is er wel blij mee, maar niet helemaal tevreden. “We willen natuurlijk naar die vijftig procent.”

Het Els Borst Netwerk wil vrouwen inspireren en activeren om de politiek in te gaan. Bij de laatste verkiezing is het percentage vrouwen gestegen naar 39 procent, al moet de officiële uitslag van de Kiesraad nog bekendgemaakt worden. “We willen de drempel verlagen voor vrouwen om actief te worden en diversiteit agenderen en stimuleren”, zegt Jolijn Kouwenhoven. “We geven trainingen op het gebied van politieke en persoonlijke ontwikkeling.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jolijn Kouwenhoven, bestuurslid Els Borst Netwerk Leiden over hun actie voor vrouwenopvang Rosa Manus.

Els Borst werd 24 jaar geleden gekozen als de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor D66 . Ze werd vice-premier in het tweede kabinet-Kok en weer minister van Volksgezondheid, net als in het eerste kabinet-Kok. Een van haar voornaamste wapenfeiten is de euthanasiewet van 1999. In 2012 kreeg Borst de eretitel minister van staat. In 2014 werd Borst in haar huis vermoord.

Pubquiz
In tijden van corona is het niet gemakkelijk een netwerk goed in stand te houden. “Het is lastig, je moet echt anders gaan denken”, zegt Kouwenhoven. “We proberen wel elke keer wat nieuws te doen, want steeds weer een pubquiz daar ben je op een gegeven moment ook wel klaar mee.” Al heeft het Els Borst Netwerk Leiden die ook wel georganiseerd. “We hebben ook een keer een boekbespreking gehouden en een online bijeenkomst met Europarlementariër Samira Rafaela. En komende maand gaan we een digitaal werkbezoek afleggen aan vrouwenopvang Rosa Manus in Leiden.”

“Werkbezoeken afleggen doen we wel vaker,” zegt Kouwenhoven. “Zo zijn we naar de Eerste Kamer en naar de Tweede Kamer geweest. We kiezen nu voor Rosa Manus omdat we aandacht willen vragen voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ook door corona is dat meer in beeld gekomen. Er zijn groepen mensen waarvoor thuis helemaal niet veilig is. En we willen ook de ‘awareness’ bij onszelf vergroten. Hoe kun je signalen oppikken van huiselijk geweld in je eigen omgeving.”

Cadeautje
Het Els Borst Netwerk ‘brengt’ tijdens hun digitale werkbezoek aan de opvang ook een cadeautje mee. “We hebben een crowdfundingsactie opgezet om geld in te zamelen voor een leuk uitje voor de vrouwen daar. Ook dat is nodig en meestal blijft daar niets voor over. Dus daar willen we graag aan bijdragen, want dat kan het leven een beetje kleur geven.”

Het Els Borst Netwerk is gelieerd aan D66, maar volgens Kouwenhoven staat de groep open voor vrouwen en mannen van alle politieke partijen en kleuren. Wie meer informatie wil, kan terecht op de website van het Els Borst Netwerk.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×