Jesse Pieper in actie met zijn coach. (Foto: Reanne van Kleef).

Leids schermtalent Jesse Pieper (17) geselecteerd voor het WK onder 17

Leids schermtalent Jesse Pieper (17) mag in april de Nederlandse driekleur verdedigen op het wereldkampioenschap onder 17 jaar in Caïro. Pieper kwalificeerde zich eerder al voor het EK, maar vanwege de coronacrisis werd dat toernooi geschrapt. Het WK is het enige toernooi dat hoe dan ook doorgaat en Pieper staat dan ook te trappelen om voor het eerst in zijn leven zijn opwachting te maken op een internationaal titeltoernooi: “Heel gaaf dat ik naar het WK mag!”

Pieper begon met schermen bij de Leidse schermvereniging AEW nadat hij als zesjarige een schermwedstrijd op televisie had gezien en aan zijn ouders vroeg of hij die sport ook mocht beoefenen. “Ik vind schermen zo leuk omdat je puur één op één met je tegenstander duelleert”, verklaart Pieper zijn passie. “Je moet de hele tijd scherp zijn, want je moet zowel aanvallen als verdedigen.”

Drie disciplines
Binnen de schermsport zijn er drie disciplines die allemaal olympisch zijn: degen, floret en sabel. Pieper combineerde vroeger degen en floret, maar de afgelopen jaren heeft hij zich toegelegd op het degenschermen. Schermen met een degen of floret doe je door te steken (met een sabel moet je slaan). Bij degenschermen is het hele lichaam het trefvlak en scoort de schermer een punt door als eerste de ander te raken.

Voor de plaatsing op de nationale ranglijst wordt er per wedstrijd met een formule berekend hoeveel punten iemand krijgt. “Voor wedstrijden met meer deelnemers krijg je ook meer punten”, legt Pieper uit. “Op de Nederlandse ranglijst ben ik nu derde en op de wereldranglijst sta ik als derde Nederlander op plek 66.”

WK-kwalificatie
Voor het WK plaatst alleen de landelijke top drie zich, al heeft de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) het laatste woord over de nationale selectie. “Er waren vier schermers die het niveau aankonden”, vertelt Pieper. “De coaches legden de kwestie voor aan de topsportcoördinator bij de KNAS en toen is er besloten dat ik mag gaan omdat ik derde sta op de Nederlandse ranglijst. Het was nog wel even spannend of ik zou worden geselecteerd, maar ik had vertrouwen en een gunstige positie.”

Dit WK wordt het eerste internationale titeltoernooi ooit voor Pieper. Op 4 april vliegt de Nederlandse delegatie naar Caïro, waar betrokkenen zich aan strikte maatregelen moeten houden. “We worden getest voordat we in het vliegtuig stappen en zodra we daar zijn aangekomen, worden we weer getest en stappen we meteen in een bubbel. Daarna wordt elke dag onze temperatuur opgemeten en mogen we niet buiten het hotel of de sporthal komen”, vertelt Pieper. Hij heeft het er graag voor over, want hij kijkt er enorm naar uit. “Dit wordt de eerste wedstrijd sinds de tweede lockdown die doorgaat en het is extra bijzonder dat dat meteen op zo’n groot internationaal podium is.”

Hoe Pieper zijn eigen kansen inschat, vindt hij lastig te zeggen. “Aan de ene kant is dit een ontzettend uniek en raar seizoen, dus dat vergroot de onvoorspelbaarheid van zo’n toernooi. Vanwege corona heeft een aantal landen ook afgezegd, dus er zijn minder deelnemers. Desondanks denk ik dat het lastig wordt om ver te komen, omdat de Oostbloklanden wel volop zijn blijven trainen tijdens de lockdowns terwijl in Nederland – sowieso een klein schermland – de trainingen tussen half december en begin maart helemaal stillagen. Gelukkig mag ik, nu ik officieel geselecteerd ben, in de topsporthal in Den Bosch trainen met de senioren, dat is erg leerzaam.”

Lockdown-leven
Tijdens de lockdown zat Pieper voornamelijk thuis zonder de faciliteiten die hij normaliter tot zijn beschikking heeft en nog belangrijker; zonder tegenstanders. Met de creatieve hulp van zijn vader en zijn coach wist hij echter van de nood grotendeels een deugd te maken. “Met mijn vader heb ik een paspop gekocht op marktplaats, die aangekleed en daarop geoefend met steken”, lacht Pieper. “Daarnaast heb ik veel aan mijn conditie gewerkt door te gaan hardlopen en krachttraining te doen aan de pull up bar. Mijn conditie is er dus wel op vooruit gegaan in de lockdown, want ik kom straks fitter uit de lockdown dan ik erin ben gegaan. Dat is ook wel nodig, want op het hoogste niveau is iedereen topfit.”

Zijn coach deed ondertussen onderzoek naar de Franse schermstijl om binnen die stijl met Piepers voetenwerk aan de slag te gaan. “De Franse stijl werkt vanuit de tegenaanval”, legt Pieper uit. “In plaats van de tactiek die we in Nederland vaak gebruiken, namelijk via het ijzer acties maken, heb ik getraind op meer directe acties maken en zo dus direct mijn tegenstander te raken.”

Olympische droom
Voor Pieper is er één groot lange termijn-doel dat overal boven uitsteekt. “De Olympische Spelen zijn het ultieme doel voor elke schermer”, vertelt hij. “De bond ziet grote internationale toernooien als EK’s en WK’s voor junioren vooral als mogelijkheid om ervaring op te doen, zodat wij later op het volwassenentoneel goed kunnen presteren. Hopelijk mag ik in 2028 of 2032 naar de spelen afreizen. Dat is nog heel ver weg, maar dat is wel het hoogste goed, ja.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×