(Foto: Emile van Aelst).

Schade door gezonken boot Oude Vest 'minimaal'

De schade door dieselolie die in de Oude Vest terechtkwam toen daar vrijdag 5 februari een boot zonk, is ‘verwaarloosbaar klein’. Dat zegt het Leidse stadsbestuur in antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren.

De boot zonk op zijn ligplaats ter hoogte van het Meermanshof en lekte grote hoeveelheden dieselolie. De olie dreef voorbij de Beestenmarkt tot aan het Galgewater. Volgens de gemeente heeft het bergingsbedrijf adequaat ingegrepen door een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Dat bedrijf heeft een ‘olieboom’ geplaatst, een barrière die de olie tegenhoudt en absorbeert.

Daarnaast zijn er enzymen in het water gespoten die olie af hebben gebroken. Dat er toch wat naar het Galgewater is afgedreven, komt volgens het college doordat het even duurde voordat duidelijk was dat er olie wegliep. Toch is er vrijwel geen schade aangericht volgens de specialisten, en is er geen nazorg nodig. Het college beschouwt het hele geval dan ook als afgehandeld.

De Partij voor de Dieren had ook gevraagd of er geen strengere controle moet komen op schepen die aan Leidse kades liggen, om te voorkomen dat er meer gaan zinken. De gemeente geeft aan daar geen capaciteit voor te hebben. Er zijn nu al regels tegen wrakken, maar het is nooit helemaal te voorkomen dat er een boot zinkt.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×