(Foto: Openbaar Ministerie).

Zes jaar cel geëist tegen Leidse spil in organisatie mensensmokkel

Tegen een 43-jarige Leidenaar is zes jaar cel geëist voor zijn aandeel in een mensensmokkel. De man wordt ervan verdacht vanuit Nederland op verschillende manieren mensensmokkel te hebben ondersteund. Zo leverde hij volgens het Openbaar Ministerie busjes en auto’s die bij de mensensmokkel gebruikt werden. Ook bracht hij personen die naar Engeland wilden, in contact met de mensensmokkelaars in Frankrijk

De Franse autoriteiten rolden de mensensmokkelbende waaraan de Leidenaar vermoedelijk deelnam in januari 2020 op. Het netwerk hield zich bezig met het smokkelen van personen van Frankrijk naar Engeland. In Nederland verrichtte de Koninklijke Marechaussee meerdere arrestaties waaronder dus de inmiddels 43-jarige man uit Leiden.

De officier van justitie stelt dat de verdachte ten minste drie wagens heeft verkocht aan de mensensmokkelaars. Één van de geleverde wagens kreeg een ongeluk in België. De inzittenden sloegen op de vlucht. In de achterbak werd een buitenboordmotor gevonden. Ook heeft de verdachte bemiddeld bij de smokkel van vijf personen. Hij werd daarbij aangeduid als ‘reisagent’. Dat hij op deze manieren de mensensmokkel vanuit Nederland ondersteunde, zou blijken uit diverse tapgesprekken en een getuigenverklaring.

Poging afpersing
Ook had de verdachte contact met een man die via een medewerker bij de Iraakse ambassade inreisvisa zei te kunnen regelen. Verdachte zou de man 36.000 euro betaald hebben voor vier visa. Maar levering van de visa bleef uit. Daarop bedreigde de verdachte de man en zijn familie om het geld terug te krijgen. “Als hij niet gaat betalen, dan verkrachten wij zijn vrouw en dochter en gooien wij zuur in het gezicht van zijn vrouw”, blijkt uit tapgesprekken. Tot slot werden bij doorzoeking van de woning van verdachte 250 sloffen illegale sigaretten gevonden.

Smokkel industrie
De officier van justitie schetste tijdens de zitting de harde wereld van de mensensmokkel. “We kennen allemaal de pijnlijke beelden vanuit Griekenland, Turkije en Syrië, waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten. Op de puinhoop van deze trieste realiteit is een ‘migratie-industrie’ ontstaan. Vanuit het veilige Nederland was deze verdachte medeverantwoordelijk voor de instandhouding van die industrie.” De officier eiste tegen de man zes jaar cel. De uitspraak is over twee weken.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×