De Hooglandse Kerk. (Foto: Buro JP).

Leidse kerken luiden klokken om 'de moed er in te houden'

Vanmiddag tussen kwart voor twee en twee uur luidden de Leidse kerken eensgezind hun klokken. Door middel van deze actie stonden zij stil bij het feit dat het deze week precies één jaar geleden is dat de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) de coronacrisis tot pandemie uitriep. Met de klokkenluidactie wilden kerken hun gemeenschap een hart onder de riem steken met een boodschap van moed, kracht en solidariteit.

Ook de Hooglandse Kerk deed mee aan deze internationale actie, die door de wereldraad van kerken in het leven geroepen werd. “Naar aanleiding van dit coronajubileum is er deze hele week gebeden en wordt er een online gebedsdienst gehouden die overal ter wereld gevolgd kan worden”, vertelt Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadgemeente in de Hooglandse Kerk. “De klokken luiden letterlijk die gebedsdienst in.”

Met deze klokkenluidactie hoopt Klokke een boodschap van doorzettingsvermogen en positiviteit over te brengen aan de kerkgangers. “We leven met iedereen mee en willen vooral zeggen: houd de moed erin.” Zoals voor vele kerkgenootschappen heeft de coronacrisis ingrijpende veranderingen met zich meegebracht voor de Hooglandse Kerk en haar bezoekers. Desondanks houdt Klokke de moed erin. “We streamen zo veel mogelijk diensten online en het internet biedt gelukkig ook veel kansen, zoals appgroepen organiseren en online cursussen geven”, vertelt Klokke. “Natuurlijk missen mensen het samenkomen, het zingen en deze prachtige kerk, maar dat lossen we gedeeltelijk op door middel van belcirkels.”

Paasdrukte
Met Pasen voor de deur, is Klokke druk bezig met de voorbereidingen van een dienst die voor de verandering weer eens voor een beperkt publiek mag plaatsvinden. “Wij mogen dertig mensen in de kerk toelaten”, aldus Klokke. “Dat is heel weinig als je dat vergelijkt met de capaciteit van de Hooglandse Kerk – bij het inzingen voor drie oktober staat hier 1500 man – maar wij vinden dat wij solidair moeten zijn met de rest van de samenleving.”

De houding en werkwijze van bepaalde kerken in Urk vindt Klokke dan ook niet kunnen. “Leiden is een studentenstad en wij voelen ons heel erg betrokken bij de studenten die alles op enkele vierkante meters moeten doen”, legt Klokke uit. “Daarnaast heb je alle musea die de deuren gesloten moeten houden. Wij vinden dat we het naar hen toe niet kunnen maken om dan zelf wel open te gaan voor publiek. Dat heet solidariteit.”

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×