Minder toename corona in regio

De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen vlakt deze week in de regio iets af. Landelijk is er nog wel bijna vijftien procent groei, maar in Hollands Midden is de toename tot nu toe amper drie procent. In Leiden blijven de cijfers zelfs vrijwel gelijk.

Van maandag tot vrijdag telde Nederland ruim 34.000 nieuw gevonden besmettingen. Dat zijn er veertien procent meer dan een week eerder. Daarmee blijft de derde golf aanzwellen, maar wel in een iets lager tempo dan vorige week, toen er een stijging van twintig procent te zien was.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Vier dorpen
Een veel lichtere toename van de besmettingen (tot nu toe krap drie procent), is er in de GGD-regio Hollands Midden. Dat is een heel verschil met de 29 procent stijging van vorige week. Daardoor zakt de regio iets op de ranglijst van meest kritieke regio’s, maar ze staat nog wel in de bovenste helft daarvan.

In recente brandhaarden zoals Katwijk, Noordwijk en de gemeente Kaag en Braassem daalde het aantal nieuwe besmettingen zelfs met minstens een kwart. En Leiden laat tot en met vrijdag een minimale daling zien, van 158 naar 156 nieuwe besmettingsgevallen.

De vier dorpen rondom Leiden hebben deze week juist wel een flinke toename van besmettingen. In Oegstgeest stijgen ze met meer dan de helft, net als in Zoeterwoude. Inclusief Leiderdorp en Voorschoten laten de buurgemeenten 45 procent meer besmettingen zien dan in de eerste vijf dagen van vorige week.

Nog meer bedden
In de ziekenhuizen blijft de druk van de pandemie toenemen. Landelijk worden nu meer dan 250 nieuwe coronapatiënten per dag opgenomen. Dat is ruim tien procent meer dan in de eerste dagen van vorige week. Het totale aantal bezette bedden lag vrijdagochtend op 2.221 en ook dat is tien procent meer dan een week geleden.

De GGD-regio Hollands Midden doet het met de ziekenhuisopnames, na de scherpe stijging van vorige week, nu iets rustiger aan. De regio lijkt deze week af te stevenen op zeventig nieuwe opnames. Dat zijn er dan tien minder dan vorige week.

Leiden telt, na de piek van negen opnames van vorige week, nu veel minder nieuwe patiënten die naar het ziekenhuis gaan. Tot en met donderdag waren het er pas twee. Ook Leiderdorp telde twee opnames; Voorschoten en Zoeterwoude elk één.

Alphen, Katwijk en de gemeente Krimpenerwaard hebben net als vorige week opvallend veel ziekenhuisopnames. Na vier dagen staat de teller daar op negen, zes en vier.

Dit bericht past in het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Nieuws Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×