Leden van de Paddenpatrouille Leiden op pad in de Merenwijk. (Foto's: Casper Chaudron).

Paddenpatrouille Leiden redt honderden paddenlevens

Een jaar geleden ging de Paddenpatrouille van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Leiden (PPL) van start met het veilig overzetten van padden in de Merenwijk. Op het traject Stadspolderpad-Broekweg zijn ook dit jaar weer tientallen vrijwilligers actief om amfibieƫn te helpen die op weg zijn naar het water om daar te paaien.

Niet alleen padden, maar ook kikkers en salamanders worden door de leden van de paddenpatrouille in veiligheid gebracht als ze tergend langzaam het fietspad proberen over te steken. Ondanks de borden die de gemeente dit jaar op verzoek van de Leidse paddenwerkgroep heeft geplaatst, razen fietsen, brommers en scooters in het schemerdonker over het fietspad en dat kost heel wat padden het leven.

“Het gaat niet goed met de padden in Leiden”, weet Marjolein Hanrath. Ze meldde zich vorig jaar aan bij de Leidse paddenpatrouille en is sindsdien heel wat avonden tussen half februari en half april op pad. “Met onze gele hesjes vallen we wel op. Veel mensen vragen wat we aan het doen zijn en dat helpt samen met de borden ook wel bij het vergroten van het bewustzijn van de mensen.”

Amplex
Zodra de temperatuur enkele dagen boven de acht tot tien graden is, komen de padden tevoorschijn uit hun winterverblijf. Ze gaan op pad naar het water waar ze uit het ei zijn gekomen om daar nu zelf voor nageslacht te zorgen. “Eerst komen de mannetjes. Die zijn kleiner en warmen sneller op. Daarna volgen de grotere vrouwtjes”, vertelt Marjolein. “En als ze elkaar onderweg tegenkomen klimmen de mannetjes op de rug van de vrouwtjes en liften zo mee. Dat heet een amplex, maar het wordt ook wel tandem genoemd.”

Deze vrijdagavond is regen voorspeld. Tot vreugde van de vier vrijwilligers die vanavond over het fietspad heen en weer lopen; de ogen naar de grond gericht. “Want padden houden van vochtig weer. Dan komen ze tevoorschijn.” Dat blijkt ook deze avond. Een klein uur nadat deze verslaggever het voor gezien hield, begon het te regenen. “Ik had uiteindelijk veertien padden”, meldt Marjolein later op de avond. “Driekwart daarvan na 21.00 uur toen het was gaan regenen.”

De PPL is in haar korte bestaan uitgegroeid tot een flinke club van zo’n honderd vrijwilligers. Er worden niet alleen in de Merenwijk padden overgezet, maar bijvoorbeeld ook rond de Leidse Hout bij de Zweilandlaan. “En er komen ook nog steeds locaties bij, dus wie interesse heeft, kan zich gewoon melden. Onze werkgroep is te vinden via de website padden.nu.”

In het voorjaar van 2020 heeft de PPL met toen nog zo’n dertig vrijwilligers maar liefst achthonderd amfibieĆ«n handmatig overgezet en uit kolken gehaald. Hoeveel het er dit jaar zullen zijn, wordt over een maandje duidelijk. Half april stopt de paddentrek en kan de balans worden opgemaakt.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Paddenpatrouille Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×