De parkeerkaart voor mindervaliden geeft recht op een plekje in speciale parkeervakken. (Archieffoto: Chris de Waard).

Oegstgeest onderzoekt goedkopere gehandicaptenparkeerkaart

De aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart in Oegstgeest is flink duurder geworden. Van 266 euro in 2020, naar 341 euro dit jaar. Voor Progressief Oegstgeest reden om een motie in te dienen waarin wordt gevraagd om lagere kosten, zeker omdat het in de andere regio-gemeenten al veel goedkoper kan.

Een deel van de kosten voor zo’n parkeerkaart wordt al vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar voor een ander deel moeten mindervaliden zelf de portemonnee trekken. Dat geldt voor de verplichte keuring bij de GGD, die dit jaar duurder is geworden. “Als je kijkt naar andere gemeenten in de regio dan zien wij wel aanleiding om te kijken of het in Oegstgeest goedkoper kan”, zegt PrO-commissielid Steyn Burger.


Commissielid Steyn Burger in gesprek met Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra

Afgelopen donderdag riep een flinke meerderheid van de gemeenteraad de wethouder op om te onderzoeken of het goedkoper kan. “In Leiderdorp wordt bijvoorbeeld een ergotherapeut ingehuurd in plaats van de GGD, dat scheelt al driekwart van de kosten”, legt Burger uit. Maar ook als het niet goedkoper kan, wil hij dat de kosten voor mindervaliden omlaag gaan. “Dat zou kunnen door ook een deel van de verplichte test uit de Wmo te vergoeden, zoals in Leiden gebeurt.”

Wethouder Nieuwenhuis gaat nu onderzoeken of de aanvraag van de 30 à 40 parkeerkaarten per jaar goedkoper kan. Met die uitkomst komt hij dan terug naar de gemeenteraad. “We krijgen nu al vragen van mensen die binnenkort een kaart moeten verlengen en willen weten of het goedkoper wordt”, zegt Burger. “Maar dat is nog te vroeg. We hopen op meer duidelijkheid in de loop van dit jaar, zodat het in 2022 geregeld is.”

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×