(Afbeelding via: Victor van Werkhooven)

De Leidse metro: van Lameramp Station tot Confused Mouth

Er zijn veel redenen waarom Leiden geen metrosysteem heeft. We hebben een uitstekend bussysteem, iedereen heeft een fiets, toeristen zijn met twee keer koprollen aan de andere kant van het centrum en als we tunnels graven zijn we gedoemd elke halve meter een geweldige archeologische vondst te doen. Maar goed, we mogen wel dromen. Zeker nu grafisch ontwerper Victor van Werkhooven in kaart heeft gebracht hoe zo’n metrosysteem er uit zou zien.

“Het begon als een hobbyproject deze zomer, want we mochten toch niet op vakantie”, vertelt Van Werkhooven. “Ik maakte eerst een metrokaart van mijn eigen stad, Groningen, en dat sloeg aan. Vervolgens ben ik een kaart van Utrecht gaan maken en daarna nog veel meer, want mensen reageerden heel enthousiast. Ik krijg vaak berichtjes of ik een kaart van een bepaalde stad kan maken.”

Deze maand maakte Van Werkhooven de kaart van Leiden af. “Ik koos voor Leiden omdat ik het een mooie stad vind, maar Leiden is een lastige stad om een metrosysteem voor te maken”, zegt Van Werkhoven. “Er zijn veel kanalen en dat kan in de weg zitten. Het zijn niet zomaar willekeurige lijnen, ik heb er ook praktisch over nagedacht.”

Grappige stations
Voor de metrostations zijn Engelse namen bedacht, waardoor de kaart een soort zoekplaatje wordt. Warmond wordt bijvoorbeeld ‘Confused Mouth’ en Rapenburg wordt ‘Turnip Borough’. “De namen vertalen naar steenkolen Engels is eigenlijk het leukste werk”, legt Van Werkhooven uit. “Als je gaat doen alsof het een internationale metropool is met tien metrolijnen, dan moet dat ook terugkomen in de kaart.”

Waarom mensen graag een hypothetische kaart van hun stad willen hebben is voor Van Werkhooven wel duidelijk. “De kaart is grappig, herkenbaar en vervreemdend tegelijk. Mijn theorie is dat die combinatie mensen enthousiasmeert. Je herkent als het goed is meteen de contouren van de stad, maar het klopt ook weer niet. Daardoor blijf je lang kijken en zoeken naar herkenbare punten.”

Mocht je de de kaart aan de muur willen is deze te koop via www.leidenmetro.nl.

De volledige kaart:

Leiden Leiderdorp Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×