(Archieffoto: Pxhere).

D66 en GroenLinks Voorschoten willen verbod op oplaten ballonnen en plastic confetti

Ballonnen en het gebruik van plastic confetti moet verboden worden in Voorschoten. D66 en GroenLinks willen dit verbod in de algemene plaatselijke verordening opnemen. “Het is niet meer van deze tijd om ballonnen en plastic confetti het milieu in te brengen”, schrijven de partijen.

De belangrijkste reden voor het verbod is de milieuvervuiling. “Ballonnen die opstijgen komen altijd weer ergens neer.” Met name in de kustgemeenten merken ze dat. De partijen verwijzen naar onderzoek van Stichting de Noordzee. Dat geeft aan dat ballonnen op de vijfde plaats staat van objecten die op het strand worden gevonden. Bovendien neemt dat percentage significant toe.

“Het moet daarom een signaal zijn”, zegt GroenLinks-raadslid Paul ’t Lam. “Als het om ballonnen gaat, dan hebben wij er als gemeente zelf misschien niet eens veel profijt van.” Het raadslid verwijst naar al het afval dat zij tegenkwamen tijdens de opruimactie van 20 maart. “Niet eerder hebben we zoveel opgehaald: metalen roosters, tenten, blikjes, flesjes, peuken en heel veel andere plastics. En natuurlijk ook mondkapjes.”

Baan
Het gebeurt niet vaak dat politieke partijen in Voorschoten met een initiatiefvoorstel komen. “Door onze plannen zo precies uit te schrijven leggen we meer druk op het gemeentebestuur om het ook echt uit te voeren. Als we een motie zouden indienen dan zou het op de lange baan geschoven kunnen worden”, legt ’t Lam uit. Het gemeentebestuur laat weten in principe blij te zijn met het voorstel, maar wil wel kijken naar aanpassingen. Bijvoorbeeld het toevoegen van een lachgasverbod.

De gemeente Oegstgeest stelde eerder een verbod in op ballonnen en plastic confetti. Het past in een landelijke trend. De Tweede Kamer riep gemeenten in 2014 op om het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. In Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude werd daar al gehoor aan gegeven en bestaat een verbod al langer.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×