(Foto's: Chris de Waard).

Leidse raad wil opheldering over gesnoeide klimop

Maar liefst acht van de tien fracties in de Leidse gemeenteraad hebben schriftelijke vragen gesteld over het verwijderen van klimop in het Van der Werfpark. Dat park krijgt deze maanden groot onderhoud, iets wat elke vijfentwintig jaar gebeurt. Daarbij heeft de aannemer, tegen de instructies van de gemeente in, klimop verwijderd.

Een deel van de klimop is helemaal weg, van een ander deel zijn de wortels doorgezaagd, waardoor die op korte termijn zal afsterven. De partijen willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoe dit fout kon gaan en of de misser gevolgen heeft voor toekomstige samenwerking met de aannemer. Ook zijn ze benieuwd waarom het zo vaak misgaat met groenonderhoud in de stad en of er niet te veel op de kosten wordt gelet in plaats van op kwaliteit.

De bal kwam aan het rollen toen het Leidsch Dagblad berichtte over een ‘ecologische ramp’ in het park. De klimop biedt een natuurlijke beschutting voor allerlei dieren en is daarmee belangrijk voor de biodiversiteit in het park. Aannemer Idverde laat in een reactie weten dat inderdaad was besloten dat de klimop zou blijven staan. “Dat is helaas misgegaan”, zegt een woordvoerder.

In overleg is inmiddels besloten nieuwe klimop plaatsen, maar het duurt jaren voordat die groot genoeg is voor dieren om erin te schuilen of te wonen. Dat de gemeenteraad in groten getale aan de bel trekt, ‘waardeert’ de aannemer. “Wij waarderen de betrokkenheid van de gemeenteraad bij een groene stad.”

 

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×