Hoogleraren in toga protesteren met duikbril, snorkel en zwemvliezen (Foto: PR).

Universiteit sluit zich aan bij landelijke actiedag: 'Het water staat ons tot de lippen'

De Universiteit Leiden roept medewerkers en studenten op om dinsdag 6 april mee te doen aan de landelijke ‘alarmdag’. Leiden luidt samen met dertien andere universiteiten de financiële noodklok en vraagt het kabinet om 1,1 miljard euro te investeren in het academisch onderwijs. Alleen met deze hulp zeggen de universiteiten terug te kunnen naar een ‘Normaal Academisch Peil’.

Universiteiten nemen steeds meer studenten aan en de financiering per student daalt. De deelnemende universiteiten geven aan door deze onderfinanciering onder grote druk te staan. Ook wordt het wetenschappelijk onderzoek steeds minder gefinancierd, wat uiteindelijk effect zal hebben op de kwaliteit van het onderzoek.

Op basis van een onafhankelijk onderzoek hebben de universiteiten geconcludeerd dat er structureel 1,1 miljard euro nodig is om het niveau van academisch onderwijs en onderzoek op peil te houden. Dit onderzoek toont inderdaad aan dat er structureel meer geld nodig is om het academisch onderzoek en onderwijs op peil te houden. Daarbij gaat het echter om structureel 800 miljoen euro, en éénmalig 300 miljoen.

De claim wordt naast de universiteiten ook ondersteund door vakbonden FNV, CNV en AOb, de studentenbonden LSVb en ISO, de Jonge Akademie van de KNAW en postdocnl. Op 6 april bieden de universiteiten in Den Haag een manifest aan aan demissionair minister Ingrid van Engelshoven. Daarbij roepen ze hun medewerkers en studenten op om de steunbetuiging te ondertekenen en ‘mee te twitteren’.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×