(Video: Robbert Beurse).

Zoeterwoude-Rijndijk decor van RTL-programma ‘Lodewijks groene geluk’

De Beatrixstraat in Zoeterwoude-Rijndijk is het decor van het RTL4-programma ‘Lodewijks groene geluk’. Tuinman Lodewijk Hoekstra en weervrouw Helga van Leur vergroenden deze week samen met de bewoners en de gemeente een aantal tuinen en daken.

De Beatrixstraat lag al open, omdat de gemeente er een klimaatadaptieve riolering aanlegt: een riolering die is aangepast aan extreme weersomstandigheden. Alle stenen en bomen zijn verwijderd. “Er komen nieuwe bomen en andere bestrating voor terug. Dat is heel goed en belangrijk, maar het heeft geen zin als de bewoners niet meedoen”, zegt Hoekstra.

Hoekstra’s missie is om Nederland groener te maken. “Zoveel mogelijk plantjes en minder stenen. Mensen vinden dat vaak lastig en zitten in over het onderhoud. Ik hoop dat we de bewoners en de gemeente geholpen hebben door het met z’n allen te doen.”

Naast dat vergroenen er leuk uitziet, is het volgens Van Leur ook om veel andere redenen belangrijk. “Het zorgt ervoor dat het koeler blijft in de zomer en voor biodiversiteit, dus voldoende evenwicht tussen planten en dieren.” Vergroenen zorgt er ook voor dat het water benut wordt waar het neervalt en dus niet via de tegels direct afstroomt naar het riool. “Dat is namelijk zonde. Water is hartstikke kostbaar”, aldus Van Leur.

Trots
De familie Bosman liet haar achtertuin onder handen nemen door de programmamakers en zijn erg blij met het initiatief. “We hebben een rainblock gekregen die 330 liter regenwater op kan vangen. Ook is een deel van ons dak bedekt met sedum waardoor de temperatuur in huis beter beheersbaar is”, vertelt meneer Bosman trots.

De gemeente Zoeterwoude subsidieert groene initiatieven. “De verstedelijking neemt toe. Stenen nemen dus steeds meer de plaats in van groen. Daar moeten we iets aan doen en dat doen we met dit soort activiteiten”, zegt Duurzaamheidswethouder Ruud Bouter.

De aflevering is zondag 25 april om 17.30 te zien op RTL4.

Duurzaamheid Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×