Wethouder North en speeltuinvoorzitter Berkvens zien uit naar de naderende heropening van De Doorbraak. (Video: Yoni Heijmans).

Herinrichting natuurspeeltuin De Doorbraak gaat laatste fase in

Nog even en dan gaat de compleet vernieuwde speeltuin De Doorbraak in het Katoenpark weer open. Afgelopen week werd door wethouder Ashley North stilgestaan bij de start van de afrondende inrichtingswerkzaamheden, North deed dat samen met voorzitter Peter Berkvens van de speeltuinvereniging en aannemer Boerplay. In juni gaat de speeltuin weer open.

Tussen het nieuwe Lakenpark en de Zijlsingel wordt de oude speeltuin getransformeerd tot inclusieve natuurspeeltuin. Dat betekent veel hout en natuurlijke materialen, veel water en ruime paden die ook toegankelijk zijn voor kinderen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Ook komen er speelelementen voor kinderen met een beperking en wordt nog gespaard voor een invalidentoilet. “Zo willen we meer inclusief spel voor kinderen met beperkingen mogelijk maken”, vertelt de speeltuinvoorzitter.

Bijzonder is dat de speeltuin na de heropening voor iedereen gratis toegankelijk is. De hekken die er voor de veiligheid wel staan, gaan niet op slot. Het blijft wel mogelijk om lid te worden van de speeltuinvereniging. Hoe dat uitpakt is ook voor het vorig jaar aangetreden bestuur nog best spannend.

Ontwerp van de nieuwe natuurspeeltuin.

Moddervarken
De komende tijd worden de speeltoestellen geplaatst en wordt ook de vijver verder uitgegraven die deel gaat uitmaken van de natuurspeeltuin. “In de vijver komen onder meer een moddervarken en een krokodil”, verklapt Berkvens alvast. Van de oude speeltoestellen is onder andere de populaire klimwant teruggekeerd. In de periode tot de opening op 9 juni wordt ook  beplanting aangebracht en gras ingezaaid. Begin juni moet dat dan sterk genoeg zijn om de spelende kinderen aan te kunnen.

Wenslijstje
Bijzonder is dat de herinrichting van de speeltuin niet alleen door de gemeente wordt bekostigd. Ook de vereniging zelf draagt bij en ook omwonenden en andere vrienden van de speeltuin hebben een deel van de transformatie mogelijk gemaakt via een nog steeds doorlopende crowdfunding. Zo wil De Doorbraak nog graag een aantal zaken van het wensenlijstje afvinken. Er wordt nog gespaard voor extra speelelementen, zoals een boomhut, wedstrijdvlotten, stuitergras, drijvende tuinen en een modderkeuken. Steun voor aanpassingen voor kinderen met beperkingen, leerzame projecten over dieren, planten en de natuur voor kinderen en hun ouders en steun voor bestaande én nieuwe activiteiten, zoals een modderdag, Paaseieren zoeken, Sint Pannenkoek, Fields of Wonder en nog veel meer. Ook het invalidentoilet moet via bijdragen uit de stad worden bekostigd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×