Angel Daleman hoopt vurig op een coronavrij jaar waarin ze voluit kan schaatsen en wedstrijden winnen. (Foto: Gerry van Bakel).

Schaatsster Angel Daleman blikt terug op coronaseizoen: 'Geleerd om door te zetten'

Het schaatsseizoen 2020-2021 zit erop voor de veertienjarige Angel Daleman uit Leiderdorp. Normaal ligt er aan het eind van het seizoen een berg verse medailles, bekers en andere prijzen. Want waar Angel aan de start verschijnt, hebben de tegenstanders meestal het nakijken. Dit seizoen waren er slechts een handvol wedstrijden. “Heel leerzaam geweest.”

Angel Daleman is een veelvraat op de schaats. Ze doet zowel shorttrack als langebaanschaatsen en draait net zo min haar hand om voor een marathon als voor een 500 meter. En meestal komt ze als winnares over de streep. Dat is haar grootste motivatie, ze wil altijd de beste zijn. Ook als ze zoals afgelopen seizoen soms tegen oudere meiden en ook jongens rijdt. “Ik had nog best veel tegenstand. Ik moest er harder voor werken, maar ik versla ze wel.”

De grootste les van het afgelopen seizoen was doorzettingsvermogen, aldus de jonge, succesvolle schaatsster zelf. Doorzetten om te blijven trainen, ondanks dat de meeste wedstrijden niet door konden gaan. Op wat onderlinge wedstrijden na. “Ik heb meer progressie geboekt dan ik had verwacht. Ik heb een grotere stap gemaakt dan ik had gedacht. Voorlopig ga ik ook nog niet kiezen tussen shorttrack en langebaan.” Angel kijkt daarbij naar haar voorbeelden Jorien ter Mors en Suzanne Schulting.  “Ik ben benieuwd hoe ver Suzanne Schulting gaat komen op de langebaan.”

Zomerschaatsen
Nu de ijzers weer terug in het vet zijn, bindt Angel de skeelers weer onder. Ook op deze ‘zomerschaatsen’ is ze zeer succesvol. Afgelopen zomer won ze in een weekend zeven gouden medailles. “Ik gebruik bij skeeleren dezelfde techniek als op de schaats. Ik vind het leuk om te doen, maar het dient zeker ook als voorbereiding op het volgende schaatsseizoen. Ik werk aan mijn techniek en snelheid, want het moet steeds harder.”

Coronavrij
De combinatie topsport en school gaat nu goed, vertelt Angel. Ook tijdens de online lessen. “Ik had het moeilijker verwacht, maar ook de toetsen gingen goed en we houden onderling goed contact. En mijn trainer en coach houden het ook in de gaten en overleggen met school.” De grootste wens nu is een coronavrij jaar.

 

Advertentie

Leiderdorp Sport Angel Daleman Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×