(Foto: Rob van Dullemen).

Voorschotense kerk viert Pasen met dertig gelovigen

In GODcentre, een kerk aan de Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan in Voorschoten, is er op Eerste Paasdag een kerkdienst gehouden waar ongeveer dertig mensen aanwezig waren. Dat is volgens de geldende coronaregels, waar kerken zich volgens de wet overigens niet aan hoeven te houden. Vorige week stuurde burgemeester Aptroot een boze brief nadat de kerk teveel mensen binnengelaten zou hebben.

In de schaduw van Urk en Krimpen aan den IJssel lag de kerk vorige week onder vuur omdat mensen massaal naar een dienst kwamen. Handhavers constateerden toen dat er negentig mensen aanwezig waren bij de kerkdienst, terwijl de mondelinge afspraak was met de gemeente Voorschoten dat deze digitaal zou plaatsvinden. Mediapartner Omroep West zocht uit dat de afspraken met de gemeente tijdens de paasviering wel werden nagekomen.

Volgens een bezoeker van de kerk berust de commotie van vorige week op een misverstand. Volgens hem kreeg burgemeester Charlie Aptroot verkeerde informatie. “Boa’s hebben op een tablet naar de kaartverkoop gekeken”, legt hij uit. Het overzicht van het percentage verkochte kaarten, waarop Aptroot zich baseerde, werd volgens de man onterecht gezien als bezoekersaantal. “Dit was negentig procent, maar ze dachten dat er negentig mensen waren. Terwijl het er echt niet meer dan dertig waren”, legt hij uit.

Tien of twintig procent
“Veel activiteiten doen we niet,” zegt pastor Arno van der Knaap, “we draaien misschien op tien of twintig procent. Dan nodigen we mensen met problemen wel uit op zondagochtend zodat er wat bemoediging kan zijn. De rest van de gelovigen kan de dienst volgen via een livestream.”

Er is veel dans en zang op eerste paasdag in GODcentre. “We houden ons aan de maatregelen”, verzekert de pastor. “Mensen lopen binnen met een mondkapje. Na de dienst gaan ze meteen weer weg en we schenken geen koffie en thee meer.”

 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Foto door: Rob van Dullemen ©
  Foto door: Rob van Dullemen ©
Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×