Een vergadering van de Voorschotense gemeenteraad (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Voorschotense politiek heeft al schuin oog op verkiezingen

De landelijke verkiezingen zijn pas net voorbij of de politieke partijen in Voorschoten zijn via sociale media druk bezig met het werven van nieuwe leden. Daarnaast begon deze week de populaire cursus ‘Politiek Actief’ voor mensen die geïnteresseerd zijn in de gemeentepolitiek. In Voorschoten lijkt daarmee het vizier voorzichtig gericht op de volgende verkiezingen, al komen de meeste kandidatenlijsten pas na de zomer.

Kort na de Tweede Kamerverkiezingen deden meerdere partijen oproepen om lid te worden. “Ook zo geschrokken van de verkiezingsuitslag van GroenLinks? Word lid!” GroenLinks wethouder Erika Spil gooide er nog een schepje bovenop. “In twee weken tijd maar liefst 1.000 nieuwe leden.” Bij D66 ook een wervende tekst op sociale media. “Wil je mee denken, mee doen en mee beslissen?” Bij de VVD was dat niet anders. “Doe mee met de optimisten!”

Dat de partijen zo bezig zijn met het zoeken van nieuwe leden is omdat ze vaak lastig te vinden zijn. “Het is een serieuze investering van tijd en energie. Bovendien is het iets dat je persoonlijk moet liggen, want anders kan zo’n periode zwaar vallen. Vooral voor jongere mensen die het vaak ook al behoorlijk druk hebben met bijvoorbeeld een gezin, kan dat een barrière zijn”, zegt fractievoorzitter van GroenLinks Albert Deuzeman over het raadslidmaatschap.

Om Voorschotenaren warm te maken voor de lokale politiek is dinsdagavond de cursus ‘Politiek Actief’ van start gegaan. Met het maximum aantal aanmeldingen waren de gratis lessen helemaal volgeboekt. “Dat is hoopgevend, want je hebt meer dan 21 goede mensen nodig”, zegt waarnemend burgemeester Charlie Aptroot erover. Hij verwijst naar het aantal raadsleden dat de gemeente Voorschoten telt. Zij doen het niet alleen, bij voorbereidende debatten worden ze bijvoorbeeld ondersteund door commissieleden.

Ontevredenheid
Toch is het niet zo dat de politieke partijen alleen maar bezig zijn met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Zo wil geen van de partijen bijvoorbeeld zeggen welke raadsleden doorgaan en stoppen. Sommige weten het simpelweg ook nog niet en een andere doet eerst een lijsttrekkersverkiezing. De meeste partijen gaan wel aan de slag met de kandidatenlijsten die ze in het najaar af hopen te hebben.

Om die lijst rond te krijgen verwachten de meerdere fracties geen problemen. “We hoeven er niet zoveel voor te doen, ook nu melden leden zich weer aan”, zegt Marleen Persoon, fractievoorzitter van Voorschoten Lokaal Sterk. Datzelfde geldt voor GroenLinks. “We zijn de laatste jaren als partij flink gegroeid en dat merken we ook in Voorschoten”, aldus Deuzeman. Het CDA ligt er ook niet wakker van. “We hebben altijd voldoende kandidaten”, aldus fractievoorzitter René Zoetemelk.

Worstelen
Andere partijen zeggen dat het ze wel iets meer moeite kost om mensen te vinden. “We moeten er actief aan werken”, zegt Katrien van Meenen, fractievoorzitter bij de VVD. Hans van der Elst wijdt het namens ONS Voorschoten aan de landelijke politiek. “Onze indruk is dat daar veel ontevredenheid over heerst. Het gevolg is dat mensen zich minder aangetrokken voelen tot de politiek.” D66 ziet dat het krijgen van nieuwe aanwas ook buiten de politiek speelt. “Alle maatschappelijke organisaties worstelen om vrijwilligers te vinden die bereid zijn om een tijdsinvestering te doen”, aldus fractievoorzitter Adriaan Andringa.

Politiek Voorschoten Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×