Minister Hugo de Jonge breidt het rioolwateronderzoek op het coronavirus uit.

Dagelijks rioolwateronderzoek op coronavirus in het hele land

Het rioolwateronderzoek naar sporen van het coronavirus wordt de komende vijf jaar voortgezet en geïntensiveerd. Zodat er elke dag overal in Nederland monsters worden getest op het coronavirus. Minister Hugo de Jonge heeft daartoe besloten. Vandaag bezocht hij in Leiden de rioolwaterzuivering in Leiden Zuidwest en het waterlaboratorium Aquon om te kijken hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

In het afgelopen jaar is het rioolwateronderzoek fors uitgebreid. Inmiddels wordt het rioolwater van alle Nederlanders onderzocht. Drie kwart van de rioolwaterzuiveringen neemt twee of meer monsters per week. Dat wordt nu zo snel mogelijk opgehoogd naar dagelijkse metingen bij alle Nederlandse rioolwaterzuiveringen. Die data gaat naar het RIVM waar de monsters geanalyseerd worden en de gegevens geïnterpreteerd. Zodra dat is gebeurd verschijnt de uitkomst op het Dashboard coronavirus.

De metingen zijn een belangrijke aanvulling op de andere onderzoeken voor covid-19. Voor minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is dat reden om het programma te verlengen en verder uit te breiden zodat het rioolwater nog intensiever onderzocht kan worden op virussporen. Het ministerie van VWS betaalt de aanleg van de meetinfrastructuur en de dagelijkse bemonsteringen voor de komende vijf jaar.

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen is opgetogen over deze uitbreiding. “De waterschappen en waterlaboratoria zijn blij op deze manier een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het virus. Rioolwateronderzoek heeft veel potentie en wij zetten ons volop in om deze ‘big brown data’ te helpen ontsluiten.”

Leiden Maatschappij Nieuws Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×