Leidens leukste fitgirl overlegt met stoppen met roken-coach Robbert Jellinek over de beste tactiek om voorgoed af te rekenen met sigaretten. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Stoppen met roken gaat veertig keer beter met een coach'

Rookvrij? Ook jij! In tijden van corona ondervinden mensen meer stress en grijpen ze vaker naar een sigaret. Hét moment om er helemaal mee te stoppen, vindt Leidens leukste fitgirl, want covid-19 is al erg genoeg voor gezonde longen. Daarom vraagt Greet Meesters aan stoppen-met-roken-coach Robbert Jellinek hoe je dat het beste doet.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Zelf heeft Greet Meesters ook een tijd gerookt, bekent ze tijdens het gesprek met Jellinek. Heel lang geleden. Toen er bij haar thuis veel stress was. Vreemd genoeg rookte Meesters niet op school, waar toch de meeste kinderen met roken beginnen, maar juist thuis. Nu zou ze geen sigaret meer opsteken.  Maar voor al die mensen die er vanaf willen. Hoe doe je dat? Spoiler alert: samen gaat het beter, aldus stopcoach Jellinek. “Als je op aanraden van je huisarts stopt met roken, is de kans dat je een jaar later nog rookvrij bent één procent. Wie een cursus doet, heeft veertig procent kans.”


Een reportage van Gerry van Bakel waarin Leidens leukste fitgirl advies vraagt over stoppen met roken in tijden van corona.

Stoppen met roken kan op verschillende manieren. Je kunt het helemaal zelf doen en op een dag besluiten geen sigaret meer op te steken. Maar de kans op succes is dan niet groot. Mensen die een cursus volgen in een groep hebben veel meer kans om te slagen, is de ervaring van Jellinek. “Motivatie is de doorslaggevende factor. Dat is het allerbelangrijkste. Voor de een is dat een waarschuwing van je eigen lichaam, gezondheidsklachten. Voor de ander omdat er een kind of een kleinkind komt.”

En die motivatie wordt nog extra aangewakkerd als iemand meedoet aan een cursus en begeleid wordt in een groep. “Bij de intake bespreken we wat alle mogelijkheden zijn”, vertelt Jellinek. “We kijken naar wat specifiek het beste past bij jou en jouw rookgedrag. Sommige mensen willen liever individuele begeleiding en dat kan ook. We kijken ook welk hulpmiddel het meest geschikt is.”

Meesters kan het iedereen alleen maar aanraden. “Corona is natuurlijk een ziekte die heel slecht is voor je longen. Dan kun je maar beter ook niet erbij roken. En stoppen met een gewoonte is moeilijk. Samen met een ander stoppen is dan gemakkelijker, kun je elkaar op sleeptouw nemen.”

Wie meer wil weten over stoppen met roken, kan terecht op de www.ikstopnu.nl of op de website Rookvrij? Ook jij!.

Dit is aflevering 16 in de serie Meesters on the Move. Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

 

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×