Leiden moet zorgen voor een testlocatie vindt het CDA, zodat de culturele instellingen open kunnen.

Leidse cultuursector valt bij pilots buiten de boot

Musea, theaters en poppodia liggen er al lange tijd verlaten bij, maar vanaf deze maand kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen: er worden honderden pilotevenementen in de cultuursector georganiseerd. Alleen niet in Leiden. De Leidse cultuurliefhebber heeft pech: de Stad van Ontdekkingen heeft geen grote commerciële testlocatie en kan dus niet meedoen aan de pilots.

Gemiste kans
De pilots houden in dat culturele instellingen voor drie of vijf dagen per week open mogen voor bezoekers met een negatieve coronatest. Het doel is om te onderzoeken hoe evenementen coronaproof tóch kunnen worden uitgevoerd. Honderden cultuurinstellingen mogen in april hun deuren openen voor in totaal 220.000 mensen. “In heel Nederland, behalve in Leiden”, zegt duo-raadslid Sebastiaan van der Veer (CDA).

De reden is dat er geen geschikte testlocatie in Leiden is waar bezoekers een negatief testresultaat op corona kunnen vaststellen: het toegangskaartje tot het evenement. Het CDA Leiden is enorm verbaasd over de situatie en heeft aan de bel getrokken bij het Leidse stadsbestuur. “Er waren signalen dat we landelijk pilots zouden gaan uitvoeren”, zegt Van der Veer. “Is er dan geen contact geweest tussen het college en het kabinet? Want nu zijn we inderdaad te laat, een gemiste kans.”

Hoop relativeren
Eén van de Leidse cultuurpodia die zich beschikbaar heeft gesteld voor deelname aan de pilots is de Leidse Schouwburg. Manager van de Schouwburg Monique Aalbers twijfelde niet om op de uitnodiging in te gaan, maar kreeg al snel te horen dat Leidse cultuurinstellingen niet konden deelnemen. “We vielen buiten de boot”, zegt Aalbers.

“Het is een domper, maar heel corona is een domper”, zegt ze.  De organisatie was dan ook niet volledig verrast toen bleek dat hun deelname aan de pilots niet kon doorgaan. “Je weet inmiddels dat je elk beetje hoop toch moet relativeren, omdat je anders te veel teleurgesteld raakt bij een ‘nee’. Het is ook begrijpelijk dat niet elke stad zo’n testlocatie kan hebben.”

Lobbyen
Het CDA Leiden wil het er niet bij laten zitten. “Leiden moet gaan lobbyen dat we die testlocatie wel gaan krijgen”, pleit Van der Veer. “Het is doodzonde dat de cultuursector hier nu wederom stil blijft liggen.”

In april ziet hij het niet meer gebeuren. “Ik denk dat we deze maand als verloren moeten beschouwen, en er keihard voor gaan lobbyen dat Leiden voor de pilots in komende maanden wél vooraan staat.”

Supertof
Aalbers is blij met het plan, maar vindt het ook nu belangrijk om niet te vroeg te juichen. “Ik vind het supertof dat partijen zich hard willen maken voor het mogelijk maken van cultuur, maar ik heb geen idee of het plan een kans heeft”, zegt ze.

Over de vraag of de Leidse Schouwburg er klaar voor is als de pilots later tóch kunnen doorgaan, heeft Aalbers absoluut geen twijfels. “Je hebt publiek dat weet wat cultuur is, en zich dus ook heel graag aan die regels wil houden op het moment dat je zo’n proef zou kunnen inrichten. Dus jazeker, dat valt heel goed te organiseren in onze branche.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×