(Video: Gerry van Bakel)

Bibi Nieuwenburg: 'Ik kan een heleboel, ondanks mijn autisme, reuma en dyslexie'

Autisme, reuma en dyslexie maken het leven van de elfjarige Bibi Nieuwenburg misschien niet gemakkelijk, maar ze laat zich door al die beperkingen en labels niet voorschrijven wat wel of niet kan. Al sinds haar zesde is Bibi in de ban van Playmobil. Niet alleen als hobby, ze heeft een eigen verkoopbedrijf.

Haar eerste stukken waren een boomhut en een tipi. Nu zijn Wildlife-sets een van haar eigen favorieten. Maar als het gaat om haar inkoop- en doorverkoopbeleid van tweedehands Playmobil is Bibi verre van kieskeurig. “Ik koop voor mijn bedrijfje regelmatig partijen op. Ik zoek het allemaal uit, maak alles schoon, repareer kapotte spullen en maak er zo complete mogelijke sets van.” Die sets worden vervolgens gefotografeerd en op Marktplaats gezet.

Lamp
Om de gang van zaken te demonstreren zet Bibi in een handomdraai een Porsche-showroom klaar. Inclusief een toonbank met laptop en een mand met gereedschap. Vakkundig stelt ze de lamp in die de scene moet belichten voor een optimale foto. Klaar voor de verkoop. “Ik vind deze sets zelf niet zo interessant, maar het verkoopt wel goed.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bibi weet uit haar hoofd wat ze heeft en wat er nog ontbreekt. Ook al gaat het om talloze boxen, kratten en koffers met onderdelen. Poppetjes, bomen, dieren, huizen of delen daarvan. Maar daarnaast staat het ook nog in een naslagwerk met codes die aangeven waar dat onderdeel wordt bewaard en hoe zeldzaam het is. Bibi’s grote droom is om ooit een Playmobilmuseum te kunnen openen.

Gepest
Een dergelijk bedrijf is voor veel elfjarigen waarschijnlijk al een ver-van-mijn-bedshow. Bibi heeft als extra beperking dat ze zowel een vorm van autisme, als reuma heeft en ook nog dyslectisch is. Ze heeft dus heel wat op haar bordje. In het verleden werd ze gepest op school. Op een nieuwe school ging dat beter. Maar ondanks hulpmiddelen zoals een verzwaard vest om prikkels op te vangen, bleek een dagelijkse gang naar school een brug te ver. Sinds anderhalf jaar is Bibi thuis en geeft haar moeder haar les.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bibi is leergierig en slim, maar lezen is niet gemakkelijk en lang achter elkaar aan schoolwerk zitten vermoeiend en stressvol. Haar verzameling en bedrijfsbezigheden zijn een uitkomst. “Ik kan niet naar een hobbyclub of een sportvereniging”, zegt Bibi. “Playmobil is voor mij een uitkomst. Je kunt er zoveel mee. Ik vind het leuk er steeds iets nieuws mee te maken. En het kan helemaal in mijn eigen tempo. Het is mijn wereld.”

Passie
Haar beperkingen neemt ze vrij laconiek op. Ze weet dat ze daarom veel dingen niet kan, maar zelf kijkt ze liever naar wat wel kan en dat wil ze ook uitstralen naar anderen. “Mensen hebben vaak een bepaald beeld bij iemand die autisme heeft of reuma. Dat je dan een heleboel niet kan. Maar ik kan een heleboel juist wel. Voor mijn bedrijf doe ik alles zelf. Ik ben wie ik ben en daar hoort autisme, reuma en dyslexie bij. Ik volg mijn passie. Ik maak iets van mijn leven. Dit is mijn leven.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×