Nieuwe basketbalhal beperkt groeimogelijkheden ZZ Leiden: 'Je onderkomen bepaalt je succes'

Het gaat voortvarend met de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden. De ploeg bezet een eerste plaats in de competitie, waardoor het waarschijnlijk gebruik mag maken van een thuisvoordeel in de play-offs. Toch loopt niet alles over rozen, vertelt voorzitter Marcel Verburg zaterdag in Radio West Sport. Hij vreest niet meer met de topploegen mee te kunnen doen als ZZ Leiden de Vijf Meihal verlaat.

De gemeente Leiden investeert de komende jaren 60 miljoen in twee nieuwe sportcomplexen: een indoor schaatsbaan met combibad en een Indoor Sportcentrum met twee sporthallen waaronder een topsporthal waar de basketballers in kunnen spelen. Maar Marcel Verburg, voorzitter van ZZ Leiden, is nog altijd niet te spreken over de plannen. Hij strijdt al jaren voor meer stoeltjes in de nieuwe topsporthal.

“Het probleem is dat nieuw voor oud gaat. In de nieuwe sporthal komt er geen extra stoel bij, terwijl we nu al bijna iedere wedstijd zijn uitverkocht, mits er publiek is toegestaan.” Verburg vindt dit absurd.

“Wanneer we landskampioen worden en ons kwalificeren voor de Champions League, gaan we misschien niet meer onze wedstrijden in Leiden spelen. De gemeente ziet topsport als iets commercieels en wil daar niet in investeren. Er wordt te weinig rekening gehouden met onze wensen.” Ook het Nederlands basketbalteam speelt haar wedstrijden door de beperkte capaciteit niet meer in de Vijf Meihal. “De minimale eis is dat er plaats is voor 3000 toeschouwers.”

Vanaf het seizoen 2021-2022 gaat de basketbalcompetitie er anders uitzien dan in voorgaande jaren. In de BeNe Liga worden de Nederlandse en Belgische competitie samengevoegd, waardoor er een professionaliseringsslag wordt gemaakt. “Een mooie uitdaging”, vermoedt Verburg.

“In BelgiĆ« gaat meer geld om in het basketbal en dus moeten we als club hard werken om op een hoger niveau te presteren. Door deze nieuwe opzet speelt ZZ Leiden meer wedstrijden die ertoe doen. Er staat niet alleen meer spanning op, het wordt ook leuker.”

Toch ziet Verburg beren op de weg, onder andere de nieuwe basketbalhal. ‘In de BeNe Liga spelen we tegen ploegen als Charleroi en Antwerpen. Die hebben hallen waar 5000 mensen in terecht kunnen. Wij kunnen daardoor misschien niet meer met de topploegen meedoen. Je onderkomen bepaalt je succes.’

Uitwijken naar rand Leiden
Om toch met de top mee te kunnen blijven doen, blijft de voorzitter om zich heen kijken. Al ziet hij niet zomaar een hal met 5000 stoelen verschijnen. “Wellicht gaan we ooit in de rand van Leiden spelen. Als we dat niet doen, haken we misschien af en zakken we naar de middenmoot en onderkant van de competitie. Dat is dan een keuze.”

ZZ Leiden ligt aldus Verburg goed op koers. “Met onze begroting moeten we op dit moment meedoen met de top van Nederland. We staan op een mooie plaats, maar weten dat iedereen van iedereen kan winnen.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×