Aaf Tiems is de nieuwe voorzitter van Amnesty International Leiden-Leiderdorp.

Aaf Tiems nieuwe voorzitter Amnesty Leiden-Leiderdorp: 'Mensenrechten ook lokaal op agenda houden'

Amnesty International bestaat dit jaar zestig jaar en de Leidse tak tikt in november de vijftig aan. “Mensenrechten kunnen ook zitten in iets heel kleins”, zegt de kersverse voorzitter van Amnesty Leiden-Leiderdorp Aaf Tiems. “Ook in Nederland moeten we waakzaam blijven om mensenrechten te beschermen.”

Aaf Tiems (61 jaar) werd lid van Amnesty International tijdens haar studie, maar was grotendeels passief lid. Toen een paar maanden geleden de vacature van voorzitter vrij kwam, besloot Tiems haar inzet te vergroten. “We zijn een radertje in het grote geheel van Amnesty International en het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam. Als afdeling proberen we mensenrechten lokaal op de agenda te houden.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Aaf Tiems, sinds begin 2021 voorzitter van Amnesty Leiden-Leiderdorp, over het belang van aandacht voor mensenrechten.

De jaarlijkse brievenactie op de Dag van de Mensenrechten is een van de vaste activiteiten van Amnesty die ook in Leiden veel respons oplevert. “Een brief sturen lijkt iets heel kleins, maar het betekent zoveel voor mensen. Ze voelen zich gesteund en gezien en weten dat ze niet vergeten zijn. En soms verbeterd hun situatie ook. Worden ze beter behandeld of komen zelfs eerder vrij.”Aaf Tiems wil de komende jaren inzetten op het verbreden van de activiteiten van Amnesty Leiden. “We zijn bijvoorbeeld ook al betrokken bij de ‘Dag tegen geweld tegen vrouwen’ op 25 november. Zo willen we graag aansluiten bij meer activiteiten en acties die andere organisaties en groepen opzetten.”

Mensenrechtenwandeling
Sinds 2009 heeft Leiden een mensenrechtenwandeling en die is de afgelopen maanden nieuw leven ingeblazen. Op de route door de stad worden drie kunstwerken geplaatst die mensenrechten verbeelden. Het Lucas van Leydenfonds heeft hier geld voor beschikbaar gesteld. Deze kunstwerken komen bij De Bakkerij aan de Oude Rijn, de Oude UB aan het Rapenburg en het Kamerlingh Onnesgebouw tegenover het Van der Werfpark. “Het is nog even afwachten wat er allemaal mogelijk zal zijn met de opening op 6 juni”, zegt Tiems. “Maar in ieder geval zullen burgemeester Lenferink en de directeur van Amnesty International Dagmar Oudshoorn de mensenrechtenkunstroute openen.”

Actief
Wie meer wil weten over Amnesty International en de mogelijkheden om actief te worden voor de afdeling Leiden-Leiderdorp, kan terecht op de website van Amnesty Leiden.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×