Het Naturalis-bijenhotel. (Foto: PR).

Naturalis in het klein is hotel voor bijen

In de nieuw aangelegde strook heemtuin van Naturalis is deze week een bijenhotel geopend. Bijenhotelbouwer Wim Pompe uit Leiden schonk het hotel aan Naturalis. De plaatsing van het hotel komt op een moment dat er veel aandacht is voor de bij. Dit weekend is de vierde editie van de Nationale Bijentelling, waarvan Naturalis mede-organisator is.

De toekomstige bewoners komen te wonen in een gebouw dat volledig geïnspireerd is op de nieuwbouw van het museum. Het bijenhotel is grotendeels gemaakt van resthout en biedt woonruimte aan wilde bijen en wespen. Net als de gevel van het museum is er Iraans gesteente in het hotel verwerkt. Het marmer van de daken heeft Pompe uit een afvalcontainer gered.

Tellen
Meer dan de helft van de 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Een bijenhotel is een voorbeeld van hoe iedereen de bijen gemakkelijk een handje kan helpen. “Zo creëer je eenvoudig nestgelegenheid in je tuin”, vertelt bijenexpert en wetenschappelijk directeur van Naturalis Koos Biesmeijer. “En met het planten van bijvriendelijke bloemen en planten kun je zelf zorgen voor meer voedsel voor bijen en andere bestuivers.”

De Nationale Bijentelling is belangrijk om een goed beeld te krijgen waar de verschillende bijensoorten in Nederland voorkomen en of die aantallen toe- of afnemen. Vorig jaar in 2020 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 130.000 bijen.

“Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. “Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.”

Cultuur Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×