'Het Voordeurconcert' in Leiden. (Camera: Robbert Beurse | Interview: Charlotte Povel).

Klassiek duo geeft live concertjes aan Leidse voordeuren

De klassieke muziek-sector heeft het zwaar te verduren onder de aanhoudende coronamaatregelen. Al meer dan een jaar staan musici buitenspel en moeten concertgangers noodgedwongen thuisblijven. Dit bracht pianiste Josje Goudswaard en violiste Camilla van der Kooij op het idee van ‘Het Voordeurconcert’. Met een busje trekken zij door Zuid-Holland om liefhebbers te verblijden met corona-proof live concertjes voor hun eigen voordeur.

Voor aanvang van elk concert stopt hun busje recht voor de voordeur van de aanvrager, zodat de elektrische piano van Josje Goudswaard makkelijk kan worden aangesloten aan een stopcontact. “Wij hoorden van veel mensen in onze omgeving dat er heel erg behoefte was aan live muziek en dat zette mij aan het denken”, vertelt Van der Kooij. “Het bedrijf van mijn vriend gebruikt dit soort busjes en dat leek mij een ideaal middel om met z’n tweeën door de regio te reizen. Mensen kunnen niet naar ons te komen luisteren, maar op deze manier kunnen wij live én veilig klassieke concertjes geven bij mensen aan huis.”

Het was wel even wennen om niet in een concertzaal met een gedegen akoestiek op te treden, maar gewoon buiten op straat. “In het begin werkten we met bladmuziek die in winderige omstandigheden de hele tijd wegvloog”, lacht Van der Kooij. “Die hebben we inmiddels vervangen door tablets. Daarnaast is de temperatuur natuurlijk ook een factor. In de kou en in de hitte ontstemt een viool sneller en er zijn ook al wat snaren gesneuveld.”

Klassieke repertoires
Bij het boeken van een concertje kunnen geïnteresseerden kiezen tussen het filmmuziek-repertoire van een kwartier of het klassieke repertoire van een halfuur. Vooral het filmrepertoire, dat Goudswaard speciaal voor ‘Het Voordeurconcert’ heeft gearrangeerd, lijkt aan te slaan. “Veel mensen zijn in de veronderstelling dat zij niet van klassieke muziek houden, maar filmmuziek valt eigenlijk wel onder de noemer ‘klassiek’ te scharen. Veel filmmuziek is gestoeld op klassieke thema’s”, observeert Goudswaard. “Klassiek is een ongelooflijk breed genre dat heel veel verschillende stromingen kent. Dat de muziek van Sjostakovich niet jouw ding is, betekent niet dat je Bach dan automatisch ook niets vindt. Het is dus ook erg leuk om mensen op deze manier op de hoogte te brengen van wat klassieke muziek te bieden heeft.”

De huidige concerttour duurt tot half mei en wordt gesponsord door Fonds Podiumkunsten. Vanwege de positieve reacties en de grote vraag naar optredens, denkt het duo serieus na over een vervolgtournee. “Beide repertoires zijn ontzettend leuk om te spelen en het geeft enorm veel voldoening om je publiek te zien genieten”, aldus Goudswaard. “Wie weet? Misschien gaan we na deze tournee gewoon door!”

Cultuur Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×