Begraafplaats aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp. (Foto: J.P. Kranenburg).

Graf in Leiderdorp nog steeds erg duur

De gemeente Leiderdorp heeft de op één na duurste gemeentelijke begraafplaats van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1.697 begraafplaatsen en 107 crematoria. Een plekje aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp kost 6.939 euro. Dat is een optelsom van de begraafkosten, de vergunning voor het grafmonument, het grafrecht en het algemeen onderhoud voor de periode van dertig jaar.

Alleen in de stad Groningen is een nog duurdere begraafplaats te vinden. Een eenpersoonsgraf op begraafplaats Esserveld kost namelijk 8.422 euro. De kosten voor een graf bedragen in Zuid-Holland gemiddeld 4.108 euro voor een minimale periode van twintig jaar. In de Leidse regio liggen de kosten van een graf op de begraafplaats aan de Rhijngeesterstraatweg in Oegstgeest (3.100 euro), Rhijnhof in Leiden (3.750 euro) en begraafplaats Rosenburgh in Voorschoten lager dan de gemiddelde kosten in de provincie.

Ook de begraafplaats Zijlpoort in Leiden (6.370 euro) en de begraafplaats aan de Voorschotense Leidseweg (5.282 euro) zijn relatief dure plekken. Net als Leiderdorp is hier de minimale periode van een graf dertig jaar. Volgens een woordvoerder van Monuta is een periode van twintig jaar de ‘standaard’. Een fictieve correctie van de kosten voor dertig jaar naar de ‘standaard’ twintig jaar levert dan een heel ander beeld op. In die fictieve ranking vallen de kosten van begraven in Leiderdorp terug van 6.939 euro naar 4.626 euro. Deze fictieve kosten liggen dan net onder de kosten van begraafplaats Groen Kerk in Oegstgeest (4.740 euro).

Een graf op de gemeentelijke begraafplaats Hoge Rijndijk in Zoeterwoude is met 5.600 euro ook duur. Op deze begraafplaats geldt een minimale periode van twintig jaar. De opbouw van kosten, zoals grafrecht, begraafkosten, onderhoud en vergunningen, verschillen per gemeente heel sterk. In Zoeterwoude zijn de grafrechten op de totale kosten vrij hoog.

Hoge kosten Leiderdorp
Omdat Leiderdorp al jaren een dure gemeente is als het om hoge kosten voor begraven gaat, was dat voor de lokale fractie van de ChristenUnie/SGP eerder al reden om aan de bel te trekken bij burgemeester en wethouders. Begin 2020 leidde dat tot een bevriezing van de kosten voor begraven voor de komende vijf jaar, maar het echt verlagen van de kosten was op korte termijn nog niet mogelijk. Dat komt doordat er minder mensen kiezen voor begraven, waardoor de inkomsten dalen.

Op dit moment onderzoekt de gemeente hoe de kosten vanaf 2022 structureel verlaagd kunnen worden. In de tussentijd zijn alvast de kosten voor het luiden van de klokken (à 33 euro per begrafenis) en kosten voor het aanbrengen of vervangen van een gedenksteen (totaal 2.300 euro per jaar) afgeschaft. “Dit is eerste stap, maar zeker niet de laatste”, zegt raadslid Geert Schipaanboord van de CU/SGP.

Om de tarieven beter vergelijkbaar te maken met de rest van de regio, vindt Schipaanboord dat de termijn waarvoor een graf minimaal gehuurd moet worden, wel vergelijkbaar mag zijn. “We hebben het daar nog niet over gehad met het college, maar het zou fijn zijn als tarieven beter vergelijkbaar worden.”

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×