Handen aan het coronabed in het LUMC. (Foto: Rob van Dullemen)

Druk op Leidse ziekenhuizen? De cijfers liegen niet

Volgens de ziekenhuizen is de piek van de derde coronagolf nog niet voorbij. LUMC-bestuurder Martin Schalij noemde het aantal nieuwe coronagevallen in de regio gisteren zelfs ongekend hoog. Maar wat zeggen de kille cijfers?

Met de versoepelingen per 28 april neemt het kabinet een flink risico. Dat bleek juist dinsdag uit het aantal coronapatiënten op de ic: 823, het hoogste in twaalf maanden. Ook het landelijke aantal van 300 ziekenhuisopnames per dag belooft nog weinig goeds. Maar is de druk ook in onze regio zo hoog en loopt die nog steeds op? Sleutelstad zocht het uit. Want de cijfers liegen niet.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Ziekenhuisopnames
Voor de coronatoestand in de ziekenhuizen zijn de geregistreerde opnames van coronapatiënten het meest betrouwbare signaal. Juist afgelopen maandag piekte dat aantal in de regio Hollands Midden, met negentien nieuwe patiënten. Zo veel ziekenhuisopnames op één dag werden er deze maand nog niet geteld.

Het ging niet om een toevalliger uitschieter, want sinds zaterdag zijn elke dag minstens twaalf nieuwe opnames geteld. Het driedaagse gemiddelde ligt nu boven de veertien en ook dat was deze maand nog niet vertoond.

Verdubbeld
Is de situatie erger dan in de winter? Voor een antwoord op die vraag moeten we graven in een landelijk databestand van de stichting NICE. De resultaten zijn veelzeggend. Werden er in februari en begin maart in de hele regio gemiddeld zes à zeven nieuwe coronapatiënten per dag geteld, sinds eind maart zijn dat er minstens tien per dag. En op dit moment staat de teller op gemiddeld twaalf.

Conclusie: de stroom nieuwe coronapatiënten naar de ziekenhuizen in onze GGD-regio is sinds half maart bijna verdubbeld. De ziekenhuizen overdrijven niet.

Leidse regio
In Leiden en directe omgeving ligt het aantal ziekenhuisopnames, gerekend per inwoner, al een jaar lang lager dan gemiddeld. Dat komt mede door het grote aantal studenten en recent afgestudeerden die minder gauw met corona in het ziekenhuis belanden.

Maar ook in de Leidse regio zijn de ziekenhuisopnames wel onmiskenbaar gestegen. Sinds begin januari nam het aantal gestaag toe, van vier naar nu meer dan tien nieuwe patiënten per week. Wat minstens zo belangrijk is: Alphen en Katwijk zijn de laatste weken twee grote besmettingshaarden vlak om de hoek. Afgelopen week zorgden die twee gemeentes voor maar liefst 23 nieuwe ziekenhuisopnames. Ook dat was een jaarrecord.

50 tot 70
De stijging van de ziekenhuisopnames is nog niet voorbij. En of die stijging ophoudt, hangt af van het aantal nieuwe besmettingen. Afgelopen week bereikte dat aantal landelijk het hoogste niveau sinds eind december. Onze regio was geen uitzondering. Hollands Midden telde 2768 positieve tests en de kleine Leidse regio 565. Sinds de kerstdagen waren er niet meer zulke aantallen geteld.

De vaccinatie van het oudste deel van de bevolking zorgde de afgelopen tijd voor een daling van de sterftecijfers. Vooral sterfgevallen in verpleeghuizen werden snel zeldzamer. Maar de vaccinatie zorgt dus nog niet voor afnemende druk op de ziekenhuizen. Het zijn vooral mensen tussen de 50 en 70 jaar die daar binnenkomen en een groot deel van hen is nog niet – of pas heel kort geleden – gevaccineerd.

Kantelpunt?
Omdat de vaccinatie nu wel in volle gang is, met 100.000 prikken per dag, rekenen het kabinet en het RIVM erop dat het kantelpunt in de ziekenhuisopnames snel bereikt gaat worden.

Maar als je weet dat tussen de dag van besmetting en een opname op de ic gemiddeld drie weken zitten, dan kan de toestroom naar de intensive care dus nog tot half mei toenemen. En omdat patiënten daar ook vaak drie weken liggen, zal het zeker de hele meimaand erg druk op de ic blijven.

Janssen
Intussen is het dan duimen dat er geen grote tegenvallers opduiken in de vaccinatiestrategie, vooral met het Leidse vaccin van Janssen dat de komende maanden een groeiend aandeel in die strategie moet krijgen. Een eerste tegenvaller met dat vaccin werd juist vandaag bekend: één van de drie fabrieken die de basisingrediënten voor dit vaccin moet maken, in de Amerikaanse stad Baltimore, is stilgelegd wegens onhygiënische omstandigheden. De koers van het kabinet blijft dus ook in dit opzicht riskant.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×