Hoeveel coronasteun je kunt krijgen verschilt behoorlijk per gemeente. (Archieffoto: Sleutelstad).

Coronasteun voor woonlasten verschilt sterk: in Leiden vier keer zoveel als in Den Haag

Voor de coronasteun die je kunt krijgen is het erg belangrijk in welke gemeente je woont. De verschillen zijn namelijk groot. In bijvoorbeeld Leiden en de buurdorpen kun je een bedrag van 6000 euro krijgen om je woonlasten te voldoen. In diverse andere gemeenten is het maximale bedrag maar 1500 euro.

Uit onderzoek van datajournalistiek persbureau LocalFocus blijkt dat de verschillen tussen gemeenten in Nederland heel groot zijn. Zij hebben van alle gemeenten de bijdrage voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in kaart gebracht.

De regeling is door de overheid in het leven geroepen om huishoudens die inkomsten mislopen door de coronamaatregelen te helpen met het betalen van hun vaste woonkosten zoals de huur, hypotheek en gemeentelijke heffingen. Gemeenten hebben echter zelf de vrijheid om te bepalen hoe ze met deze regeling omgaan en hoe hoog de maximale uitkering is, meldt mediapartner Omroep West in een overzicht.

Verschillen groot
Het blijkt nu dat de verschillen in Nederland heel groot zijn. Het Limburgse Heerlen is het meest ruimhartig, daar is geen maximale vergoeding. Aan de andere kant van het spectrum staan gemeenten als Nissewaard en Laren, waar de maximale tegemoetkoming 900 euro voor een half jaar is.

Ook in onze regio zijn de verschillen groot. De maximale ondersteuning is 6000 euro voor zes maanden. Dat krijg je in de gemeenten in Leiden, Voorschoten, Oegstgeest, Wassenaar en Leiderdorp. In Zoeterwoude kwam LocalFocus er niet achter wat het maximum is. Ook in de Duin- en Bollenstreek betalen de meeste gemeenten 6000 euro. Uitzondering is de gemeente Katwijk. In Katwijk kun je maximaal 3000 euro krijgen. In Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem is dat 4500 euro. In Den Haag, Delft, Gouda, Waddinxveen kom je er bekaaid vanaf. Deze gemeenten geven maximaal 1500 euro voor zes maanden.

Naar boven bijgesteld
Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de gemeenten met minder financiële draagkracht voorzichtig waren bij het vaststellen van het beleid. Toen halverwege maart bleek dat de overheid het eerder toegezegde bedrag van 130 miljoen euro zou verdubbelen, werd door sommige gemeenten het maximale bedrag enigszins naar boven bijgesteld. Volgens hoogleraar ruimtelijke econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen kan het beleid omtrent de TONK-regeling ook afhangen van de politieke samenstelling van de colleges van burgemeester en wethouders.

Begin april bleek dat de TONK-regeling veel minder werd aangevraagd dan werd verwacht. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zegt dat ‘de bekendheid van de TONK nog wel om een extra duwtje vraagt’.

Advertentie

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×