'Musicerend gezelschap' geeft een mooi inkijkje in Rembrandts Leidse tijd. (Afbeelding Lakenhal).

Leids werk van Rembrandt voor langere tijd naar Museum de Lakenhal

Hij was pas 21 toen hij schilderde, maar toch zie je al aan het schilderij ‘Musicerend gezelschap’ uit 1626 hoe snel Rembrandt zich ontwikkelde als schilder. Dankzij een langdurig bruikleen van het Rijksmuseum is het werk de komende jaren in Museum de Lakenhal te zien voor de Leidenaren.

‘Musicerend gezelschap’ geeft een mooi inkijkje in Rembrandts Leidse tijd, schrijft het museum in een persbericht. Na een korte opleiding in Amsterdam bij Pieter Lastman was Rembrandt naar zijn geboortestad Leiden teruggekeerd. In zijn Leidse werkplaats maakte Rembrandt meteen al schilderijen die zich onderscheidden. Hij koos ongewone onderwerpen, experimenteerde en liet toen al een briljante losse schildertechniek zien. Dit vroege Leidse werk laat zien dat hij al op jonge leeftijd ambitieus was en experimenteerde met kleur, licht en verschillende taferelen.

Museum De Lakenhal heeft in de jaren ’30 geprobeerd het schilderij aan te kopen maar kon toen de hoge vraagprijs niet betalen. Het Rijksmuseum geeft het werk nu langdurig in bruikleen, als dank voor eerdere bruiklenen uit Leiden. Zo werd het beroemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden tijdens de restauratie van Museum De Lakenhal in het Rijksmuseum tentoongesteld.

Aanvulling op andere vroege werken
In Museum De Lakenhal zijn nog twee werken van Rembrandt te zien: Historiestuk met zelfportret van de schilder uit 1626 en de Brillenverkoper, het vroegst bekende werk van de meester. De jongste aanwinst van de Lakenhal is een mooie aanvulling op deze twee vroege werken.

Familieleden zaten model

De vier muzikanten in het schilderij zijn waarschijnlijk familieleden en bekenden van Rembrandt. We zien zijn zuster Lysbeth, zijn broer Adriaan, zijn moeder en schilder Jan Lievens (met de harp). Met Jan Lievens werkte Rembrandt in zijn Leidse jaren nauw samen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×