Lisa en Andrea vertellen over de audioportretten.

Op de fiets langs oorlogsverhalen in Leidse regio

PS|jong, de jongerentak van het Leidse PS|theater, heeft een nieuw project gestart ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Om Ons Heen is een fietsroute met verborgen verhalen over de oorlog van mensen uit dorpen om Leiden heen. Van dinsdag 4 mei tot en met zondag 9 mei kunnen deelnemers deze route op eigen gelegenheid fietsen.

Het jaarlijkse theaterproject Theater Na de Dam kan dit jaar wederom niet op de normale manier doorgang vinden. Doorgaans vinden er na de dodenherdenking op 4 mei verschillende theatervoorstellingen plaats. Creatief als ze is, verzint de groep leuke alternatieven in de coronaperiode. Vorig jaar werd er een videopodcast gemaakt, bestaande uit vijf afleveringen. Dit jaar organiseren de leden een fietsroute met audioportretten langs Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten.

De audioportretten gaan over de dorpen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Theatermaakster Andrea Vermeer vertelt: “We hebben op internet gezocht naar verhalen uit de oorlog. De interessantste en meest opvallende verhalen hebben we uitgekozen om dieper op in te gaan.” PS|jong-lid Lisa heeft zich vooral beziggehouden met Oegstgeest. “Ik woon daar ook, dus dat is wel echt mijn dorp. We hebben gesproken met een vrouw die al voor de oorlog geboren was. Daardoor herinnert ze zich veel, dus je kan goed een gedetailleerd kijkje nemen in die periode. Je leert zo heel veel nieuwe dingen. Iedereen heeft weer een ander verhaal, het is echt heel persoonlijk.”

Andrea en Lisa in gesprek met Jaap van Sandijk.

Over de term ‘audioportret’ is nagedacht. “We noemen het audioportretten, omdat we het verhaal van een persoon zelf vertellen. Die woordkeuze past beter dan een podcast. Het zijn geen gesprekken, we willen het echt theatraal en artistiek houden. Op deze manier is het ook net wat interactiever dan bij het project van vorig jaar.”

Het doel is, naast nieuwe dingen leren over de oorlog, om het publiek op de been te krijgen. Zo kunnen luisteraars er weer even op uit. Daarnaast kunnen de deelnemers de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog op een iets andere manier herdenken dan normaal. De audioportretten worden geluisterd op verschillende plekken langs de fietsroute. Na het kopen van een kaartje krijg je de route toegestuurd. “Het kan handig zijn om je Google Maps erbij te houden”, knipoogt Vermeer.

Cultuur Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×