Bart Barendregt (2e van rechts) bezig met onderzoek in 2019 op Sumatra, wat onderdeel is van de regio waar zijn nieuwe onderzoek op focust (foto: via Bart Barendregt)

Antropoloog Bart Barendregt ontvangt Vici-beurs van 1,5 miljoen euro: 'een fantastische kans'

Bart Barendregt, bijzonder Hoogleraar Antropologie van de Universiteit Leiden, heeft een felbegeerde Vici-beurs ontvangen voor een onderzoek naar Artificial Intelligence in Moslim Zuidoost-Azië. Met het bedrag, 1,5 miljoen euro, zal hij de komende vijf jaar een team aansturen, dat met innovatieve methoden de relatie tussen religie en de digitale toekomst zal onderzoeken.

Voor het onderzoeksproject ‘De Eén tussen de Nullen’ ontvangt hij dit jaar als enige Leidse wetenschapper een prestigieuze Vici-beurs van het NWO. “De beurs is bedoeld voor senior-wetenschappers die al promovendi hebben begeleid en eigenlijk nog één keer groot willen uitpakken”, vertelt Barendregt, die de komende jaren ook wetenschappelijk directeur zal zijn van het instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden. “Ik ben nog lang niet aan het einde van mijn carrière, maar heb wel deze fantastische kans gekregen.”

Bij het onderzoek focust Barendregt met zijn team op de Islam in het Zuid-Oosten van Azië, waar hij qua onderzoek het meeste thuis is. “Ik ben vooral geïnteresseerd in geloof en technologie, geloof ín technologie eigenlijk”, legt Barendregt uit. “Als we het hebben over AI of andere opkomende technologieën, dan zit daar veel geloof bij. Mensen geloven in verlossing door Big Data of juist geloof dat robots en algoritmes het van ons over gaan nemen. Mensen die dat bedrijven zijn in praktijk erg atheïstisch. AI is een soort geloof voor atheïsten.”

Antropologisch onderzoek heeft op dit punt juist een meerwaarde volgens Barendregt. “We zetten expliciet een religie tegenover de technologie, in dit geval de Islam”, zegt Barendregt. “Hoe ziet de toekomst van gelovigen eruit door de opkomst van AI bijvoorbeeld. AI is een ‘hot issue’, het is nog niet duidelijk wat het is, hoe het gaat werken en wat het voor ons gaat betekenen. Als antropoloog ben ik benieuwd naar de menselijke maat, wat doet AI met mensen en menselijke relaties?”

1,5 miljoen euro
Dankzij dit geldbedrag van de NWO kan Barendregt een groot team van onderzoekers inschakelen. “Ik krijg bijvoorbeeld twee senior onderzoekers die de ‘big data’ kant van het verhaal gaan onderzoeken”, vertelt Barendregt. “Daarnaast heb ik drie PHD kandidaten die elk in een ander land gaan werken. En we hebben nog geld om samen te werken met Zuid-Oost Aziatische partners in dit project.”

Voor Barendregt is het belangrijk om met dit onderzoek een zo groot mogelijk publiek te bereiken en het wetenschappelijk onderzoek in begrijpelijke taal uit te leggen. “Natuurlijk beginnen we een Twitteraccount en een webblog, waarbij we mensen met infographics en berichten op de hoogte houden van het onderzoek”, aldus Barendregt. “Het idee is ook dat het in Zuid-Oost Azië zelf goed wordt gelezen. Daarbij gaan we het gesprek aan met beleidsmakers die bezig zijn met ethiek en AI, en natuurlijk met de industrie zelf. Oja, en een podcast gaan we maken, waarin we praten over het onderzoek en korte  kennisclips publiceren.”

Verslaggever Maarten Teunisse in gesprek met Bart Barendregt
Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×