(Foto: Robbert Beurse).

Verbazing om motie van afkeuring tegen Zoeterwoudse wethouder Ruud Bouter

De fractie van Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ) heeft donderdagavond een motie van afkeuring ingediend tegen WMO wethouder Ruud Bouter. Fractievoorzitter Thea van der Kooi verwijt Bouter dat hij zich onvoldoende heeft ingezet om ‘de ware reden’ achter het einde van Tafeltje-dek-je in Zoeterwoude te achterhalen. De seniorenpartij is van mening dat zorginstelling WIJdezorg, die de maaltijden aan de stichting leverde, de gemeente ‘om de tuin heeft geleid’. Bouter reageerde woedend en stelt dat de motie vol onwaarden staat. Van der Kooi vond geen steun bij de andere fracties in de gemeenteraad. De motie werd dan ook met een stem voor en twaalf stemmen tegen verworpen.

Zorginstelling WIJdezorg heeft volgens SBZ de hygiëneregels misbruikt om van het contract met Tafeltje-dek-je af te komen. Uit onderzoek bleek dat de verstrekte maaltijden in sommige gevallen met een te lage temperatuur bij de cliënten thuis worden afgeleverd. Hiermee voldoet WIJdezorg niet aan de HACCP-normen in de Warenwet. De zorginstelling ziet geen mogelijkheid om dit probleem op te lossen en maakte bekend per 1 mei 2021 te stoppen met het aanbieden van maaltijden. Van der Kooi vindt dat Bouter de uitleg van WIJdezorg ‘niet voor zoete koek’ had moeten aannemen. “Voor zover ik weet zijn er in de afgelopen 35 jaar geen klachten over kwaliteit of temperatuur van Tafeltje-dek-je maaltijden geweest”, verklaart ze haar mening.

Bouter begrijpt niets van de verwijten van de SBZ fractie. “Ik vind het werkelijk te gek voor woorden dat een partij als WIJdezorg op deze wijze onterecht in een kwaad daglicht wordt gesteld. Er is geen enkele aanwijzing dat het naleven van de HACCP regels niet ‘de ware reden’ voor het besluit van WIJdezorg is”, stelt hij.

Ook in het verwijt dat hij meer had kunnen doen om een breuk te voorkomen kan Bouter zich niet vinden. “Bij welke partij Tafeltje-dek-je haar maaltijden haalt, is niet aan de gemeente. WIJdezorg kan en mag gewoon besluiten dat ze hiermee willen stoppen”, legt hij uit. De welzijnswethouder vindt dat hij zijn verantwoordelijkheid juist heeft genomen door ervoor te zorgen dat maaltijdverzorger Apetito de diensten van Tafeltje-dek-je vanaf 1 mei overneemt.

Ook de fracties van CDA, VVD en PZ reageerden verbaasd op de motie van de seniorenpartij. Zij delen de mening van wethouder Ruud Bouter dat hij niet over het besluit van WIJdezorg gaat en dat de gemeente adequaat heeft gehandeld door tijdig met een oplossing voor de cliënten van Tafeltje-dek-je te komen. Tijdens de bespreking had VVD fractievoorzitter Mathieu Paardekooper geen goed woord over voor de actie van SBZ. “U probeert hier als partij te scoren. En gaat daarbij over de rug van de senioren die u juist zegt te vertegenwoordigen. U moet zich diep schamen”, vindt Paardekooper. Enigszins overrompeld door de stevige taal van de VVD voorman veroordeelde ook CDA raadslid Astrid Coene de motie van SBZ. “Ik ben een beetje stil van, maar ik kan niet anders dan de heer Paardekooper gelijk geven”, besloot zij.

Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×