Starters op de huizenmarkt kunnen straks bij de gemeente lenen. (Foto Sleutelstad).

Leiden verstrekt startersleningen voor aankoop eerste woning

Leidenaars die hun eerste woning willen kopen kunnen daarvoor binnenkort een starterslening krijgen bij de gemeente. Tenminste, als de gemeenteraad ermee akkoord gaat.

Met deze regeling wil het college de positie van de koopstarter in Leiden versterken. Hierom werd eerder verzocht door de VVD en de SP.  Raadsleden Verbree en De Crom (VVD) en Kersten (PS) dienden hiervoor de motie  ‘Start me up: aan de slag met een starterslening’ in.

30.000 euro
Het stadsbestuur stelt maximaal een lening van 30.000 euro beschikbaar om mensen te helpen bij de koop van hun eerste woning waarvoor zij de financiering zonder starterslening niet rondkrijgen.

De gemeente stelt een aantal voorwaarden aan deze lening.  Zo moet de aanvrager de afgelopen tien jaar minimaal drie jaar in Leiden ingeschreven zijn of in Leiden werken, en is een van de aanvragers niet ouder dan 35. Ook wordt er een maximum gesteld aan de koopsom. Die mag niet hoger zijn dan de norm die de Nationale Hypotheek Garantie hanteert. De NHG-norm bedraagt momenteel 325.000 euro.

Burgemeester en wethouders willen de komende anderhalf jaar in totaal 2,6 miljoen reserveren voor deze startersleningen. Als de gemeenteraad met de startersleningen instemt, wordt een verordening opgesteld. De starterslening kan na vaststelling van deze verordening ingaan.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×