Een boutique-hotel in een van de mooiste kerken, leidt tot verzet. (Foto Reanne van Kleef).

Lutherse kerk verdient passender toekomst dan boutique-hotel

De Historische Vereniging Oud Leiden onderzoekt of er niet beter iets anders dan een boutique-hotel kan komen in de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Hooglandse Kerkgracht. Het is een van de fraaiste kerken van ons land schrijft de HVOL in haar nieuwsbrief. ‘Er is veel ruimte voor grote twijfel aan de zinvolheid van de herbestemming tot boutique-hotel.’

Enkele jaren geleden is de kerk in het bezit gekomen van een projectontwikkelaar, die, nu hij de consistorie en de tuinen van de kerk heeft verkocht, in de kerk een boutique-hotel wil vestigen. Al eerder gaf een groep omwonenden aan niets in het plan te zien.  Zij vinden dat de kerk een maatschappelijke bestemming moet krijgen.

De krachten worden nu gebundeld met de historische vereniging. De HVOL organiseert op 16 juni vanuit de Hooglandse kerk om 20.00 uur een informatie- en discussiebijeenkomst over de herbestemming van de monumentale kerk. In samenwerking met de werkgroep Lutherse Kerk van de wijkvereniging Pancras-west, worden die avond de mogelijkheden verkend van ‘een veel passender herbestemming van dit juweel’.

Brainstorm
Na een inleidende schets van de stand van zaken rond de Evangelisch-Lutherse Kerk¬† volgen enkele korte voordrachten. Zo belicht Gregor Weber (Rijksmuseum) de monumentale waarde van de kerk en zal Mascha van Damme, een van de auteurs van het recent verschenen boek ‘Kerkgebouwen: 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik’ spreken over de toekomst van religieus erfgoed en de herbestemming van oude kerken. De deelnemers wordt vervolgens gevraagd worden om in kleine groepjes of breakout rooms te brainstormen over de herbestemming van de monumentale kerk. De vice-voorzitter van HVOL, Jan-Jaap de Haan, sluit de avond af.

Of deze bijeenkomst geheel digitaal of met een klein gehoor in de kerk en live stream voor een groter publiek plaatsheeft wordt nader bepaald.

Schikking terras
Het is niet voor het eerst dat HVOL ten strijde trekt tegen veranderingen in de stad. Het afgelopen decennium lag de historische vereniging dwars bij de aanleg van een ‘megaterras’ in het water bij Annies Verjaardag. Dat terras wordt nu mede door het verzet van de HVOL 100 vierkante meter kleiner. Waardoor het beschermd stadsgezicht minder wordt aangetast en er en betere doorvaarbaarheid blijft. De handtekeningen onder deze schikking zijn na een jarenlange strijd, eind vorig jaar gezet.

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×