Naturalis vraagt om foto's van meerkoetnesten voor plastic-onderzoek

Plastic rietjes in plaats van echt riet. De nesten van de meerkoet zijn flink veranderd. Maar zijn deze watervogels nu zo slim om plastic te gebruiken of kunnen ze niet anders? Dat is wat Auke-Florian Hiemstra van Naturalis wil onderzoeken. En iedereen die wil kan de bioloog helpen.

Hiemstra laat aan het NOS Jeugdjournaal zien wat hij allemaal in een nest van een meerkoet heeft gevonden. “Je ziet hier prachtig wat er allemaal voor geks in zit. Een sausbakje, maar ook een mondkapje is tegenwoordig heel populair in de gracht. Achterin zit een fietslampje. Je kunt het zo gek niet bedenken of de meerkoet kan er een nest van maken.”

Maar waarom doet de meerkoet dat? Dat is de grote vraag die Hiemstra graag wil beantwoorden. “Vroeger bestond een nest uit de waterplant riet, maar nu hebben we nest gevonden met daarin 53 plastic rietjes”, legt hij uit. “Maar of dat het nou een vervanging is van natuurlijk materiaal of dat hij juist specifiek op zoek gaat naar het plastic omdat het zo sterk is, dat is iets wat we niet weten.”

Mysteries oplossen
Zo wil Hiemstra bijvoorbeeld graag weten of het een probleem van de steden is of dat het overal speelt. “In de stad is weinig begroeiing, maar hoe zit het door het hele land? Is het nu een probleem van in de steden en is het op het platteland veel minder? Dat weten we dus niet.”

Daarom is de Leidse bioloog een onderzoek begonnen, waarbij iedereen kan helpen. “Ik heb maar twee ogen, dus ik heb heel veel andere mensen nodig door het land die het leuk vinden om een nest van de meerkoet te fotograferen en op te sturen naar Naturalis. Als mensen dat naar ons opsturen en wat informatie erbij meesturen dan kunnen wij hopelijk wat mysteries oplossen.”

Wil jij Auke helpen? Je kan de foto’s en informatie sturen via de site meerkoetnest.nl.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×