Toiletwagen Aalmarkt
De toiletwagen aan de Aalmarkt is niet toegankelijk voor mindervalide mensen. (Foto: Maxime Groot)

Leiden krijgt extra openbaar mindervalidentoilet

Ook mindervalide mensen met hoge nood kunnen binnenkort terecht op een openbaar toilet in het centrum van Leiden. Op de Aalmarkt ter hoogte van de Catharinabrug gaat de gemeente een extra openbare wc plaatsen die toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Daarvoor dienden de D66 en VVD, met steun van PvdA, PS en SP een motie in, die afgelopen donderdagavond werd aangenomen. Ze pleitten voor een extra toegankelijke openbare toilet in het centrum van Leiden. Ook moet er vaker gewezen worden op het bestaan en de locatie van de openbare toiletten.

De discussie rondom beschikbare openbare toiletten is niet nieuw. Sinds de coronapandemie en de horecasluiting zijn er nog maar weinig plekken waar de blaas geleegd kan worden. D66-raadslid IJsbrand Olthof en VVD-er Tom Leest stelden het gebrek aan openbare toiletten al eerder aan de orde in de gemeenteraad. Hoewel de horeca weer is geopend, is de onderliggende problematiek nog niet van de baan.

Gebrekkig
In het centrum van Leiden zijn er weinig toegankelijke toiletten voor mindervaliden. Momenteel hebben zij de keuze tussen Leiden Centraal Station en de parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt, waarvan bezoekers aangeven dat de toiletten niet erg schoon zijn. De beheerders van de parkeergarages worden daarom gewezen op hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor schone wc’s.

Eerder ging het pas zeven jaar oude toilet in de Kapelstraat tegen de vlakte bij de opknapbeurt van het Stadshuis. Deze gesloopte toiletunit wordt eind dit jaar herbouwd, en dat is ook wel nodig. Want afgelopen winter werd ruim tweehonderd keer gebruik gemaakt van de tijdelijke toiletwagen bij de Catharinabrug, die niet toegankelijk is voor mindervaliden. Daarom wordt er een extra toiletvoorziening geplaatst die toegankelijk is voor mindervaliden.

Extra inspanningen
Deze tijdelijke maatregelen kosten 10.000 euro en worden betaald vanuit het Programma Binnenstad. Steeds meer gemeenteraden dienen moties in voor openbare toiletten. Volgens Maag Lever Darmstichting doet Leiden het in vergelijking minder goed dan andere gemeente wat betreft toiletvriendelijkheid. Het realiseren van openbare toiletten hoort bij een inclusieve stad en maakt de stad aantrekkelijker voor bezoekers.

Leiden Maatschappij Politiek Openbare Toiletten Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×